Pk-seudun koronarajoituksia jatketaan tammikuun loppuun – pari asia mietitään kuitenkin uusiksi ensi viikolla

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on päättänyt, että voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia jatketaan 31. tammikuuta asti. Määräaikaisia suosituksia ja rajoituksia jatketaan uuden määräajan jälkeen edelleen tarvittaessa. Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi myös Kauniainen seuraa koordinaatioryhmän linjaamia rajoituksia ja suosituksia, kerrotaan tiedotteessa.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen liittyviä rajoituksia arvioidaan kuitenkin uudestaan jo koordinaatioryhmän kokouksessa ensi viikolla eli 14. tammikuuta. Arviota tehdään epidemiatilanteen kehittymisen, virusmuunnoksen leviämisen tilanteen sekä valtioneuvoston mahdollisten uusien linjausten pohjalta.

– Ensi viikolla arvioidaan, voisivatko abiturientit jollain tavalla päästä myös läsnäopetuksen keinoin valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin, sekä sitä, voidaanko lasten ja nuorten harrastustoimintaa asteittain avata, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa.

Pk-seudulla seurataan voimassa olevien rajoitusten ja suositusten vaikutusta epidemiatilanteeseen päivittäin. Joulun ja vuodenvaihteen ajan vaikutusta epidemiatilanteen kehitykseen on kuitenkin vielä tällä hetkellä vaikeaa arvioida luotettavasti.

– Lähipäivät näyttävät mihin suuntaan tässä mennään, sanoi THL:n yksikönpäällikkö Taneli Puumalainen koordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa.

Joulun ja uudenvuoden aikaan suomalaiset kävivät tavallista vähemmän koronatesteissä.

– Ihmiset käyvät melko korkealla oirekynnyksellä koronavirustesteissä, sanoi Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Hänen mielestään koronapandemian varsinainen hallinta tapahtuu vielä pitkään rajoitusten ja suositusten avulla ja niitä noudattamalla, vaikka koronarokotukset ovatkin jo alkaneet.

Vapaavuori sanoi tiedotustilaisuudessa myös, että koronakoordinaatioryhmän alun perin 26. marraskuuta linjaamat toimenpiteet ovat purreet.

Positiivisten näytteiden osuus koronatesteissä otetuista näytteistä on kuitenkin edelleen kovin suuri.

– Meillä ei ole varmaa tietoa todellisesta tautitilanteesta, Vapaavuori sanoi viitaten pyhien aikana laskeneeseen koronatestien määrään.

Epävarmuutta tilanteeseen aiheuttaa myös Isosta-Britanniasta levinnyt koronavirusmuunnos.

Koronarokotusten antaminen kaikille voi venyä loppuvuoteen – kesään mennessä Suomeen pitäisi tulla 5-7 miljoonaa rokoteannosta

Koronakoirat nuuhkivat 800 alokkaan näytteet Santahaminassa – ja tarkka kuono löysi myös osumia

Koronatestiin hakeutuminen romahti Helsingissä – parhaimmillaan testattiin 3 000, nyt enää alle puolet siitä, ylilääkäriltä tärkeä muistutus

Muuntunut koronavirus on aiheuttanut tautia Suomessa – THL:lta tiukat ohjeet kaikille Britanniassa tai Etelä-Afrikassa matkustaneille

Nyt tuli THL:tä uusi annosteluohje koronarokotteeseen: Pullosta voi ottaa kuusikin annosta

Koronatorjuntaa

Koronakoordinaatioryhmän linjaamat rajoitukset ja suositukset 31. tammikuuta asti

Harrastustoiminta

Kaikki kuntien organisoitu harrastustoiminta (mukaan lukien taiteen perusopetus) on keskeytetty sisätiloissa ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona.

Kaikki yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä on peruttu. Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta jatkuu ulkona jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä. Uusia vuoroja ei myönnetä.

Kuntien ulkokentät ovat lasten ja nuorten harrastustoiminnan ulkopuolella kuntalaisten käytössä. Valvontaa sekä nuoriso-ohjaajien läsnäoloa kentillä on lisätty. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina.

Koululiikunta

Koululiikunta toteutetaan ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa liikuntatiloissa.

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille yhteistyössä pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian kanssa.

Koordinaatioryhmä suosittelee edelleen vahvasti yksityisten toimijoiden noudattavan samoja rajoituksia.

Yleisötilaisuuksien järjestäminen

Kaikki yli 10 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Etelä-Suomen aluehallintoviraston asiassa tekemä päätös koskee yleisötilaisuuksia, kuten markkinoita, konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä.

Korkeintaan 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n 21. syyskuuta antamaa ohjetta. Korkeintaan 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, kuten lakisääteiset yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista.

Yksityistilaisuuksien järjestäminen

Koordinaatioryhmä suosittelee edelleen vahvasti, että lähikontaktit rajoitetaan saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan edelleen rajattavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon.

Julkiset tilat

Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat on edelleen suljettu. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kaupunkien kaikkia sisäliikuntatiloja, kulttuuritaloja, museoita ja nuorisotiloja. Työväenopistojen toiminta on keskeytetty. Myös Korkeasaaren eläintarha on suljettu.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään auki. Koordinaatioryhmä suosittelee edelleen vahvasti yksityisiä toimijoita sulkemaan vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan tilat. Kirjastot tarjoavat edelleen rajattua palvelua

Toisen asteen opetus

Toisen asteen koulutus (lukiot ja ammatilliset oppilaitokset) jatkavat etäopetuksessa. Välttämättömän lähiopetuksen tarpeet turvataan. Lähiopetusta tarjotaan muun muassa erityisopetuksessa oleville ja kehitysvammaisille opiskelijoille sekä yksilöllistä tukea eri syistä tarvitseville opiskelijoille.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut