Kun sienestäjä eksyy tai vakava kriisi iskee, SPR:n Korson osasto rientää apuun – koronakeväänä perustettiin kauppapalvelu vanhuksille

Vapaaehtoiset: Korsolaiset ovat tuttu näky myös urheilukilpailujen ja isojen konserttien ensiaputehtävissä.

He ovat siellä, missä tapahtuu ja tarvitaan muitakin kuin työtehtävien vuoksi paikalla olevia. He ovat Suomen Punaisen Ristin Korson osaston vapaaehtoisia.

Ja kun ei olla akuutin hädän äärellä, tarjotaan erilaisia koulutuksia, ensiapupalveluita, läksyapua ja valistetaan nuoria päihteistä sekä hoidetaan ystävätoimintaa.

Kun koronaviruspandemia alkoi jyllätä viime kevään, se pani osaston miettimään, miten toimia.

– Tuli tunne, että jotain tarttis tehdä, kertoo osaston varapuheenjohtaja Riitta Bäckman.

Kun ihmisiä kehotettiin pysymään vain kotona, kävi selväksi, että SPR-läisten apua tarvitaan taas. Kaupungin senioripalvelut otti yhteyttä ja kertoi, että joukolla ikäihmisiä ei ole sukulaisia lainkaan tai he asuvat ulkomailla, eivätkä ole auttamassa kauppa- ja apteekkikäynneissä. Eivätkä kaikki pysty käyttämään digitaalisia palveluita.

Heitä varten SPR:n Korson osasto perusti puhelinpalvelun, jossa kuusi henkeä otti vastaan viikon ruokatilaukset sekä tiedon soittajan apteekista tilaamista lääkkeistä.

Pörrättiin koko Vantaan alueella.

– Meillä oli sopimus Korson apteekin kanssa, että voimme noutaa lääkkeet ilman Kela-korttia.

Lääkkeiden noutoehtoja oli höllennetty koko maassa.

Noin kymmenen hengen porukka kuljetti sitten tavarat senioreiden ovelle.

– Pörrättiin koko Vantaan alueella, Bäckman sanoo.

Vantaalla on Korson lisäksi SPR:n Tikkurilan ja Länsi-Vantaan osastot.

– Tikkurilalla oli keväällä jonkun verran asiointiapua ja Länsi-Vantaa avusti ruokakassien jakelussa, Bäckman kertaa.

Ruokakassien saajat maksoivat tavarat maksupäätteellä osastolle, joka oli maksanut ostokset marketille. Osaston asiakkaana oli myös vanhuksia, jotka eivät käytä pankkikorttia ja siitä selvittiin niin, että lasku meni omaiselle.

– Kolmessa ja puolessa kuukaudessa oli noin 750 avustustilannetta, joissa osassa apua tarvitsi pariskunta, Bäckman laskee.

Vapaaehtoisten apu ei ollut vain ruokaa ja lääkkeitä.

– Kannustimme ihmisiä liikkumaan, sillä moni ymmärsi niin, että ei saa lähteä kotoa edes ulos.

Sairastumisen pelko oli suuri ja vapaaehtoiset neuvoivat, miten toimia: käsien pesua, turvavälejä ja maskin käyttöä.

Osa Korson osaston vapaaehtoisista työskenteli keväällä myös muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla koronainfossa ja auttoi karanteeniin määrättyjä matkustajia. Tai ripusti verhot ja asensi valaisimet juuri muuttaneen mummon kotiin ruokakassia viedessä.

Korona on pysäyttänyt myös SPR:n ystävätoiminnan tapaamiset, mutta ystävät pitävät yhteyttä puhelimitse, kunnes saa taas tavata, kertoo ystävävälittäjä Sirkku Mertanen.

– Kertaluonteisia saattajakeikkoja lääkäriin kuitenkin tehdään turvallisuus- ja hygieniaohjeet huomioiden.

Kun koronaviruksesta päästään eroon, vapaaehtoisia nähdään taas normaaleissakin tilanteissa ja tapahtumissa, kuten urheilukilpailuissa ja konserteissa.

– Viimeisin iso konsertti taisi olla Ed Sheeran Malmilla, Bäckman muistelee.

SPR:n Korson osaston noin 300 jäsenen 125 aktiivia ovat aina valmiina auttamaan katastrofeissa ja onnettomuuksissa, mutta myös marjastajien, sienestäjien ja vanhusten etsintätehtäviin, jotka ovat osaston yleisimpiä lähtöjä.

Lue myös: Moni aiemmin vapaaehtoistyötä tehnyt kuuluu nyt autettavien joukkoon – Vantaalainen Hanna, 44, haluaa viedä ruokakassien mukana toivoa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut