Vantaa ennen ja nyt: Keskiajan yksinkertainen uuni lämmitti pienen tuvan vuorokaudeksi kovillakin pakkasilla

Kookkaan uunin rauniot paljastettiin Länsisalmen Gubbackan arkeologisten kaivausten yhteydessä. Uunin sivu oli jopa kolme metriä. Andreas Koivisto

Andreas Koivisto

Keskiaikaiset vantaalaiset asuivat noin 20–25 neliömetrin kokoisissa savutuvissa. Pinta-alasta noin neljäsosan vei uuni.

Paikoin metsistä saattaa vieläkin löytyä matalia maakumpareita, jotka ovat jäänteitä keskiaikaisten talojen uuneista. Sellaisia on tutkittu Vantaan kaupunginmuseon arkeologisilla kaivauksilla Gubbackan keskiaikaisessa kylässä Länsimäessä.

Uuni oli talon sydän. Se lämmitti kylminä aikoina ja toi valoa pimeään tupaan. Yksinkertaisimmillaan uunit koostuivat holvatun tulipesän päällä olevasta kasasta luonnonkiviä.

Savu poistui kivien väleistä sekä pesän suusta huonetilaan, josta se poistui seinässä tai katossa olevan aukon kautta.

Hiukan kehittyneemmissä uuneissa oli kivistä muuraamalla tehty tulisija, joka oli päältä umpinainen. Tässäkään versiossa ei ollut savupiippua, vaan savu poistui huonetilaan uunin etuosassa olevista aukoista.

Umpinainen uuni sopi tuvan lämmittämisen lisäksi paistamiseen. Niissä saattoi paistaa esimerkiksi nostatettua ruisleipää.

Kookas kivinen uuni lämmitti tehokkaasti talon ja kivet säilöivät lämpöä hyvin. Yksi lämmityskerta vuorokaudessa riitti pitämään tuvan lämpimänä kovinakin pakkasilla.

Tuvat eivät olleet niin savuisia kuin helposti voisi ajatella. Yleensä huonetila oli tarpeeksi korkea, jotta asukkaat eivät juurikaan joutuneet hengittämään savua. Savu nousee heti katonrajaan ja palon saavutettua täyden voimansa savunmuodostus lakkaa.

Ahdasta tuvassa kuitenkin on varmasti ollut, sillä pieneen tupaan ahtautui talvisin koko iso perhe sekä mahdollisesti palvelusväki ja kotieläimiä pitämään lämpöä.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löydät täältä.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut