Tuula Lagströmin koti on yksi Vantaan harvoista funkistaloista – Tontille suunnitellaan nyt uudisrakentamista

Historia: Tikkurilan liepeillä sijaitsee kaupunginmuseon arvottama kansanfunkistalo.

Hiekkaharjussa aivan Tikkurilan keskustan kupeessa on vielä tallella esimerkki kansanfunkiksesta. Suopursuntien varrella oleva talo on valmistunut vuonna 1936.

Vantaan kaupunginmuseon rakennustutkija Anne Silanto kuvaa kansanfunkistalojen olevan 1930- ja 1940-luvuilla rakennettuja asuinrakennuksia, jotka eivät ole arkkitehtien suunnittelemia.

– Niiden julkisivut ovat selkeitä ja yksinkertaisia. Suopursuntien talo edustaa kansanfunkista myös siinä, että se on kaksikerroksinen ja noppamainen, Silanto sanoo.

Funkistalo on Lagströmien kotitalo. He muuttivat Suopursuntielle vuonna 1952.

Taloon vuonna 1971 miniäksi tulleen Tuula Lagströmin mukaan talo oli jo 70-luvun alussa vaatimaton ja peruskuntoinen.

– Se lämpeni puilla ja vesi kannettiin sisään, Lagström kertoo.

Edellytykset rakennuksen suojelemiseksi selvitetään.

Tontti oli iso.

– Pihalla oli paljon omenapuita, marjapuskia ja runsas kasvimaa. Perheellä oli tilaa olla ja elää.

Lagström muistelee, millainen tienoo oli 70-luvun alussa.

– Lähiympäristössä ei ollut muita laatikonmallisia taloja, vaikka muita rapattuja taloja oli.

Talon kohtalo on tällä hetkellä pohdinnassa, sillä tontille haetaan kaavamuutosta. Kielotien ja Valkoisenlähteentien risteykseen suunnitellaan asuinkerrostaloa, jonka kivijalkaan risteysalueelle sijoittuisi liiketilaa.

Kaavaselvityksessä todetaan, että tontilla sijaitseva funktionalismia ja klassismia yhdistelevä rakennus on Vantaan kaupunginmuseon arvottama, kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus.

– Edellytykset rakennuksen suojelemiseksi selvitetään.

Talo on säilynyt rakennusosiltaan pääosin alkuperäisenä, mutta on osin huonossa kunnossa, rakennustutkija Silanto toteaa.

Suopursuntien talon on suunnitellut oulunkyläläinen rakennusmestari Sigurd Johansson. Hän on suunnitellut samantyylisen talon myös Helsingin Oulunkylään osoitteeseen Teininmäki ja Etelä-Haagaan Korppaantielle.

Tuula Lagström on nähnyt Tikkurilan ja Hiekkaharjun muutoksen.

– Täyterakentamista on tullut paljon. Isoja taloja on tullut kotitalomme viereen, kuten palvelutalo. Lapset ovat siitä ympäriltä kaikonneet.

Rakennukset

Kahdeksan muuta aikalaista

Hiekkaharjun rakennuksen lisäksi funkiskohteita löytyy myös muualta Vantaalta. Kaupunginmuseo on kerännyt tiedot yhdeksästä funkistalosta. Ne sijaitsevat osoitteissa: Lintupolku 7 (Korso), Isokaari 12, (Kuninkaala), Korsontie 71 (Vierumäki), Hanhikuja 14 (Vierumäki), Riipiläntie 111 (Riipilä), Salkolantalo (Simonkylä), Villa Savander (Kuninkaala), Marsutie 3a (Metsola), Suopursuntie (Hiekkaharju).

Rakennustutkija Anne Silanto korostaa, ettei Vantaan kaupunginmuseo ole vielä tehnyt kattavaa funkistalojen inventointia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut