Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikenne helisemässä, lunta tulossa jopa yli puoli metriä – myräkkä rytyyttää Suomea ankarasti

Lumimyrsky tuo tiistain vastaisen yön ja tiistain aikana Etelä- ja Länsi-Suomeen laajalle alueelle yli 20, paikoin lähes 40 senttimetriä lunta. Mikäli tiistaina joutuu lähtemään liikenteeseen, matkantekoon kannattaa varata aikaa, kirjoittaa meteorologi Joanna Rinne Forecan blogissa.

– Keskiviikkona lumisateet vähitellen heikkenevät, keskiviikon aikana lunta tulee enää muutamia senttejä. Yhteensä maanantaista keskiviikkoon kolmen vuorokauden aikana lunta on ennustettu satavan enimmillään maan etelä- ja lounaisosan sisämaassa jopa yli puoli metriä, Rinne kirjoittaa.

Lumimyrskyn taustalla on Suomea lounaasta lähestyvä myrskymatalapaine, johon liittyvä lumimyrsky saavuttaa maan lounaisosan jo maanantai-illan aikana. Tiistaiaamuna ajokeli on erittäin huono laajoilla alueilla maan etelä- ja länsiosassa. Myös raideliikenteen viivästyksiin kannattaa varautua.

Tiistaina päivällä lumisadealue etenee, ja lumisateita leviää myös Länsi-Lappiin, mutta idässä ja Pohjois-Lapissa sää on koko päivän enimmäkseen poutainen. Maan etelä- ja länsiosassa on odotettavissa yleisesti yli 20 senttimetriä lumisadetta tiistain vastaisen yön ja tiistain aikana, maan eteläosassa paikoin jopa lähes 40 senttimetriä. Meri-Lapissa lunta kertyy tiistaina lähes 10 senttimetriä, muualla Suomessa lumikertymä jää alle 10 senttimetriin.

Lumimyrskyn myötä etelästä kaakkoon kääntyvä tuuli voimistuu merialueilla jopa myrskylukemiin. Maa-alueillakin etenkin maan etelä- ja länsiosassa voi esiintyä tiistain vastaisen yön ja tiistaiaamun aikana myrskypuuskia.

Maan etelä- ja länsiosassa on tiistaina 0...5 pakkasastetta, maan itäosassa pakkasta on 7...13 astetta ja Lapissa 10...20 astetta. Päivälämpötila nousee Varsinais-Suomen ja Satakunnan tuntumassa tiistaina hieman nollan yläpuolelle ja satava lumi on märkää, vesisadekin on lounaassa aivan rannikolla lumisateen mukana mahdollista. Lounaassa lämpötila putoaa tiistai-iltana uudelleen pakkaselle, jolloin sohjoiset ja märät tienpinnat jäätyvät tehden kävely- ja ajotiet erittäin liukkaiksi.

Ilmatieteen laitos tiedottaa, että ajokeli muuttuu erittäin huonoksi laajalti etelässä ja lounaassa.

– Lumi sataa voimakkaan tuulen kera, ja keliolosuhteita vaikeuttaa kinostuvan lumen lisäksi sakean lumisateen ja pöllyävän lumen heikentämä näkyvyys, sanoo meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Varsinkin lounaassa lumisade voi olla märkää ja herkästi puihin tarttuvaa, jolloin puiden taipumisesta sähkölinjoille voi koitua sähkökatkoja.