Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotien käyttämän veden laadusta ei juuri löydy moitittavaa – poikkeamiakin tosin esiintyy

Tuoreen raportin mukaan Suomessa käytetään erittäin hyvälaatuista talousvettä. Vain yksittäisillä vedenjakelualueilla on ilmennyt poikkeamia terveydellisessä laadussa.

Talousvesi on vettä, joka on tarkoitettu kotitalouskäyttöön kuten juomavedeksi ja ruoan valmistukseen.

Raportin tulokset perustuvat kuntien terveydensuojeluviranomaisten talousvesivalvontaan vuosina 2017–2019. Valvonnan yhteydessä talousveden laatua tutkittiin 150 suurimmalla vedenjakelualueella yhteensä noin 340 000 tutkimuksella. Vedenjakelualueilla on noin 4,5 miljoonaa veden käyttäjää.

Talousvesi täyttää hyvin sille asetetut vaatimukset ja tavoitteet. Joissakin tilanteissa laadun turvaaminen edellytti toimenpiteitä, kuten tehostettua veden puhdistusta tai desinfiointia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotteessa.

Myös talousveden käyttökelpoisuudelle asetetut tavoitteet täyttyivät hyvin. Eniten poikkeamia aiheuttivat suuri rauta- ja mangaanipitoisuus, poikkeava mikrobien määrä, kohonnut lämpötila ja poikkeava haju.

Talousveden laatua parannettiin muun muassa huuhtelemalla vesijohtoverkostoja tai juoksuttamalla vettä kiinteistöjen hanoista.

Yhä useampi vedenjakelualue on tehnyt lain edellyttämän talousveden tuotantoketjun riskien arvioinnin.

Riskinarviointi tehtiin 66 suurella vedenjakelualueella vuonna 2019. Vuotta aiemmin se tehtiin 19 vedenjakelualueella.

Riskinarvioinnissa pyritään tunnistamaan talousveden laatua uhkaavat tekijät ja minimoimaan niistä aiheutuvat riskit. Viranomaisvalvonta ja vesilaitosten omavalvonta perustuvat riskinarviointiin.

– Vaikka talousveden laatu on Suomessa erittäin hyvä, tilanteen ylläpitäminen edellyttää jatkuvaa valppautta ja varautumista vesihuoltoa uhkaaviin tilanteisiin. Esimerkiksi ilmastonmuutos voi uhata talousveden valmistukseen käytettävän raakaveden määrää ja laatua ja vesijohtoverkostojen ikääntyminen talousveden turvallista jakelua, THL:n erikoissuunnittelija Outi Zacheus sanoo tiedotteessa.