Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Ambulanssi lähetetään liikkeelle yhä harvemmin

Ensihoitotehtävien määrä on saatu laskuun koko maassa. Ambulansseilla on ollut yhä vähemmän töitä etenkin koronapandemian aikana, mutta määrät lähtivät pienenemään jo toissa vuonna, kertoo Uutissuomalainen. Hätäkeskuslaitoksen välittämiä tehtäviä ensihoidolle oli viime vuonna vähän alle 780 000, kun niitä oli toissa vuonna reilut 800 000. Tehtävien huippuvuosi oli 2018, jolloin niitä oli 803 000.

Suurin syy laskuun on koronan ohella se, että hätäkeskuksissa kartoitetaan nykyään entistä paremmin avun tarve. Sosiaali- ja terveysministeriö päivitti toissa vuonna tehtävänkäsittelyohjeen, jonka mukaan päivystäjät toimivat. Samalla Hätäkeskuslaitos otti käyttöön uuden tietojärjestelmän.

– Tehtävänkäsittelyä pystytään nyt tekemään aiempaa tarkemmin, Hätäkeskuslaitoksen laatupäällikkö Tommi Hopearuoho sanoo.

Hätäpuheluun vastaaja selvittää kysymyksin, onko ambulanssille todellista tarvetta. Lopulta saattaa selvitä, että esimerkiksi kotihoidon käynti tai päivystykseen meno riittää.