Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaisen Sportskarake-seuran Aaro Tuominen on Suomen kovin mieskarateka – "Koronapandemian jälkeen on minun aikani tehdä läpimurto maailman terävimpään kärkeen"

Vantaan kaupungin kumppanuusurheilija Aaro Tuominen voitti lokakuussa Hämeenlinnassa karaten SM-kultaa sekä miesten alle 75-kiloisten sarjassa että avoimessa sarjassa. Samassa kuussa hän otti voiton myös Finnish Open Cupissa.

Koronapandemia on tietysti vaikuttanut karateenkin. Ei kuitenkaan niin paljon kuin moneen muuhun kamppailulajiin, joissa kontaktit ovat pidempikestoisia.

– Toki korona on tuonut omat haasteensa. Mutta olen jopa pystynyt entistä enemmän kiinnittämään huomiota harjoitteluuni, ja kehitystä on sen myötä tapahtunut. Sen huomasi lokakuun kisoissa, Tuominen sanoo.

– Jos laajemminkin verrataan Suomen tilannetta esimerkiksi Etelä-Euroopan maihin, joissa kaikki toiminta on käytännössä seis, niin olemme etulyöntiasemassa. Toki harjoitteluvastustajien löytäminen ja sparrailu on ollut nyt vaikeampaa.

Ennen korona-ajan alkua Tuominen ehti käydä hakemassa kultamitalin Tanskan avoimista mestaruuskilpailuista. Samalla irtosi lippu EM-tatamille.

– Kisat olisivat olleet maaliskuun lopulla Bakussa, mutta siinä vaiheessa oli kaikki jo seis. Olympiakarsinnatkin olisivat olleet myöhemmin keväällä kalenterissa.

Tokion olympialaisissa, jotka siirrettiin viime kesältä vuodella eteenpäin, ottelukarate eli kumite on näytöslajina kolmessa painoluokassa. Valtaosa olympiapaikoista jaetaan ranking-pisteiden perusteella. On epätodennäköistä, että erillisiä karsintakilpailuja pystyttäisiin tulevana keväänä järjestämään. Olympialaistenkin järjestäminen on yhä vaakalaudalla.

– Tähtäin on joka tapauksessa kevään olympiakarsintakilpailuissa, eikä harjoitellessa sovi miettiä, onko kisoja vai ei. Muuten ei vire pysy päällä, Tuominen korostaa.

Viime lauantaina 24 vuotta täyttänyt Tuominen voitti ensimmäisen miesten SM-kultansa jo 16-vuotiaana ja ehti pari vuotta olla Suomen vakioedustaja karaten arvokilpailuissa, mutta kärsi sitten polvi- ja selkäongelmista. Kyynärpään nivelsiteetkin hajosivat. Rikkonaisia vuosia oli kolme putkeen.

Pari viimeisintä vuotta karate-elämä on hymyillyt taas hieman leveämmin.

– Viime vuoden menestykseni oli joillekin tahoille yllätys, mutta itse koen ottaneeni takaisin minulle kuuluneen paikan Suomen kovimpana mieskaratekana, Tuominen sanoo.

Hän edustaa vantaalaista Sportskarate-seuraa, jonka hänen isänsä Petri Tuominen yhdessä Tarja-vaimonsa kanssa perusti Rajakylän Karateseuran toiminnan jatkajaksi vuonna 2017.

Isä Petri oli perustanut myös Rajakylän Karateseuran kymmenen vuotta sitten.

– Muutimme seuramme nimen, kun liityimme kansainväliseen Sportskarate-yhteisöön. Jätimme harjoittelusta pois tyylisuunta-ajattelun. Meidän tyylisuuntamme on urheilu, taustoittaa Petri Tuominen, joka on Suomen karateliiton varapuheenjohtaja ja valmennusvaliokunnan puheenjohtaja.

Aaro Tuominen luokitellaan vantaalaisiin huippu-urheilijoihin, joilla on erikoislupa käyttää kaupungin harjoittelutiloja koronarajoitustenkin aikana. Joulun ja vuodenvaihteen tienoon hän harjoitteli Hakunilan kalliosuojassa valmentajaisänsä valvovan silmän alla.

Pääsääntöisesti Aaro asuu ja harjoittelee toistaiseksi Porissa, missä hän opiskelee kauppatieteitä Turun yliopiston paikallisessa yksikössä. Viiden vuoden mittaisesta koulutuksesta on vasta toinen vuosi menossa.

– Mutta tavoitteena on jo vuoden päästä muuttaa takaisin Vantaalle. Opiskelu tapahtuu kuitenkin valtaosin etänä, yrityspankkiriksi kilpaurheilu-uransa jälkeen tähtäävä Aaro Tuominen toteaa.

Porissa Tuomiselle vetää harjoituksia hänen siellä asuva fysiikkavalmentajansa Mika Kangasniemi ja lajivalmennusta ohjaa nuorten maajoukkuevalmentaja Janne Karttunen. Myös Tuomisen ravinto- ja psyykevalmentaja ovat porilaisia.

– Paketti on Porissa hienosti kasassa. Vain harjoitusvastustajista on siellä pula, mutta ei riittävän kovia juuri löydy Suomesta muiltakaan paikkakunnilta.

Aaro Tuomisella on kovat tavoitteet ajalle, kun urheilumaailma palaa koronan jäljiltä normaalimpiin uomiinsa:

– Silloin viimeistään on minun aikani näyttää, mitä varten olen harjoitellut, ja tehdä läpimurto maailman terävimpään kärkeen.

Lue myös: EM-mitaleille tähtäävä karatelupaus ei jätä tilaa kompromisseille

Katso tämäkin: Karate toimii hyvänä kuntoiluna aikuiselle – "Tulin tänne lapseni kanssa ilman mitään taustaa ja jäin koukkuun"

Lisää aiheesta: Nuoret harrastajat kahmivat mitaleja SM-kilpailuista – maailmalle karatetaiturit lähtevät mestarin opein