Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Lukiossa tai ammattikoulussa opiskelusta tulee pakollista syksyllä – Jatkossa kirjoja ja läppäriä ei tarvitse ostaa itse

Ensi elokuussa lukion tai ammatillisen koulutuksen aloittavat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Oppivelvollisuus jatkuu siihen saakka, kun nuori täyttää 18 vuotta.

Samalla opiskelusta tulee maksutonta. Opiskelu on tälläkin hetkellä maksutonta, mutta oppimateriaalit ja -välineet on pitänyt maksaa itse.

Syyslukukaudesta 2021 Vantaa vastaa 1 270 lukion aloittavan ja 920 Variassa aloittavan opiskelijan oppimateriaalin ja -välineiden kuluista. Summaksi on arvioitu noin kaksi miljoonaa euroa.

Vantaalla on laskettu, että lukiolaisen kohdalla kolmen vuoden oppimateriaalit ja kannettavan tietokoneen käyttöoikeus maksavat noin 2 500 euroa. Ammattikoulututkinnon kulut ovat keskimäärin 900 euroa.

Valtio on luvannut kompensoida kunnille oppivelvollisuuden laajenemisesta aiheutuvat kulut täysimääräisesti.

– Opetus- ja kulttuuriministeriön laskelmissa oppimateriaalien ja tietokoneiden opiskelijakohtainen osuus on tällä hetkellä arvioitu pienemmäksi kuin se, mitä olemme arvioineet, toteaa Vantaan toisen asteen koulutuksen johtaja Ari Ranki.

Jatkossa koulusta ei voi erota huoltajan hyväksymällä ilmoituksella.

Kulupuoli on kuitenkin vielä epävarma.

– Ensimmäinen vuosi näyttää esimerkiksi sen, missä määrin opiskelijat haluavat käyttää tarjoamiamme tietokoneita ja missä määrin omia laitteitaan.

Lukiolaisille tarjottava kannettava tietokone on noin 600 euron arvoinen ylläpitoineen.

Koulutuksen järjestäjä vastaa jatkossa myös ammatillisessa koulutuksessa tarvittavista asuista sekä ylioppilastutkintoon liittyvistä maksuista.

Uudistuksen tavoitteena on lisätä toisen asteen tutkinnon suorittamista.

Opetuksen järjestäjän ja viime kädessä nuoren asuinkunnan velvollisuus on taata opiskelupaikka ja valvoa, että opiskelut etenevät.

Vantaalla peruskoulun jälkeinen opiskelupaikka järjestyy kaikille jo nyt. Lukion ja ammattioppilaitoksen lisäksi vaihtoehtoja ovat lukioon tai ammattikouluun valmistava koulutus sekä niin sanottu kymppiluokka. Viime syyskuussa 13 nuorta oli ilman mitään opiskelupaikkaa.

Ongelmana on opintojen keskeyttäminen etenkin ammattikoulussa. Variassa keskeyttämisprosentti on ollut 15–18.

Lue lisää: 17 prosenttia Variassa opiskelevista keskeyttää opintonsa – "katoavien" oppilaiden määrän vähentämiseksi kokeillaan uutta keinoa

– Jatkossa koulusta ei voi erota huoltajan hyväksymällä ilmoituksella, sanoo Varian rehtori Pekka Tauriainen.

Kuten jo nyt, jatkossakin opiskelijalle voidaan tarjota koulutusalan vaihtoa tai esimerkiksi siirtoa ammatillisen tai lukiokoulutukseen valmentavaan koulutukseen.

Erityisenä haasteena ovat ne nuoret, jotka vain katoavat.

– He eivät tule tapaamiseen, eikä heihin saada yhteyttä, Tauriainen kuvaa tilannetta.

Uusi laki velvoittaa asuinkuntaa ottamaan jatkossa koppia heistä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi oppilaitoksen velvollisuutta tehdä lastensuojeluilmoitus.

Kaupungin sisäisiä toimintamalleja luodaan kevään aikana.

Ari Ranki sanoo uudistuksen tuovan ehdottomasti tasa-arvoa koulutuksenjärjestäjän ottaessa vastuun kuluista.

– Pieni epäilys liittyy siihen, missä määrin uudistus lisää toisen asteen tutkinnon suorittamista.

Tauriainen on samoilla linjoilla.

– Tasavertainen lähtökohta on hyvä asia, mutta nähtäväksi jää, miten uudistus pystyy poistamaan niitä haasteita, joita ammatillisen tutkinnon suorittamiseen liittyy.

Lue taustaa: Maksuton toisen asteen koulutus etenee eduskunnan käsittelyyn – Jo 51 000 allekirjoittajaa koossa

Opiskelu voi keskeytyä perheen rahapulaan – Hope: "Meille on tullut useita tukipyyntöjä tänä syksynä"