Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paleleeko koirasi ulkoillessa pakkasella – ja mitä voi tehdä? Tässä merkit joista tunnistat kylmettymisen

Moni koira rakastaa lunta, mutta kovat pakkaset, lumi ja jää voivat laittaa koiran tassut koetukselle. Koiralle voi myös tulla paleltumia tai kylmäkramppeja.

Eri rodut kestävät kylmyyttä eri tavoin. Paksuturkkiset koirat kuten suomenlapinkoirat ja samojedit viihtyvät lumessa ja pakkasessa, kun taas ohutturkkiset koirat kuten chihuahuat ja vinttikoirat saattavat palella heti, kun pakkasta on parikin astetta, toteaa vakuutusyhtiö Agria Eläinvakuutus tiedotteessa.

Yhtiö kehottaa tarkkailemaan koiran palelun merkkejä kuten tärinää, tassujen nostelua tai yhden tassun pitämistä ylhäällä sekä tavallista hitaampaa ja jäykempää liikkumista. Myös selän kyyristäminen tai istuminen ovat palelun merkkejä.

Jos koirasi palelee jatkuvasti, koiralle kannattaa hankkia talvitakki, Agria Eläinvakuutus neuvoo.

Kovimmilla pakkasilla kannattaa tehdä hieman lyhyempiä kävelylenkkejä ja keksiä mieluummin jotain aktiviteettia sisätiloissa.

Kovalla pakkasella koira voi saada raajoihin kylmäkramppeja. Kylmäkrampin aikana koiran raaja jäykistyy ja koira pitää sitä ylhäällä eikä välttämättä suostu tai pysty kävelemään tai laskemaan raajaa alas.

Yleensä kylmäkramppi menee pienen hetken jälkeen ohi. Koiraa voi auttaa lämmittämällä ja hieromalla sen raajaa.

Jos kylmäkrampit toistuvat jatkuvasti, kannattaa kääntyä kotiinpäin ja tehdä lyhyempiä lenkkejä.

Paleltumia tulee herkästi ulkonevaan ruumiinosaan kuten koiran korviin, tassuihin tai häntään. Uroskoirilla myös kivekset voivat paleltua.

Paleltumille herkimpiä ovat pienet, vanhat ja sairaat koirat sekä koiranpennut. Paleltunut ruumiinosa alkaa usein punoittaa tai sinertää ja se voi turvota.

Agria Eläinvakuutus ohjeistaa, että paleltunutta ruumiinosaa ei pidä hieroa, vaan sitä lämmitetään hitaasti ja varoen sisällä esimerkiksi kietomalla lämmin viltti koiran ympärille.

Koiran tassut vaativat hieman talvikunnossapitoa. Kaupungissa, jossa kadut suolataan, koiran tassut kannattaa pestä tai vähintään pyyhkiä huolellisesti kävelyn jälkeen. Koiran ei saa antaa nuolla suolaisia tassujaan, sillä suola ei ole hyväksi koiran vatsalle ja nuoleminen voi kuivattaa tassuja entisestään.

Jos koiran anturat ovat kuivat, koiran tassut kannattaa voidella tassusalvalla, joka hoitaa ja suojaa anturoita. Tassusalva auttaa myös ehkäisemään lumen kerääntymistä anturoiden väliin isoiksi paakuiksi.

Jäällä tai jäätyneen vesistön lähellä kävellessä on aina ensin varmistettava jään kestävyys.

Jos koira joutuu jäiseen veteen, hukkumisen riski on suuri.

Koira kannattaa pitää kytkettynä jäällä ja rannoilla liikkuessa, jotta se ei pääse harhailemaan heikoille jäille.

Agria Eläinvakuutuksen muistilista pakkaspäivälle:

- Kovilla pakkasilla pue koiralle tarpeen mukaan takki.

- Tarkkaile koiran liikkumista palelun tai kylmäkramppien varalta. Jos koira palelee kovasti, käänny kotiinpäin.

- Puhdista tai kuivaa koiran tassut ulkoilun jälkeen ja poista mahdolliset lumipaakut. Jos liikutte suolatuilla kaduilla, koiran tassut kannattaa tarvittaessa pestä. Jos koiran anturat ovat kuivat, rasvaa ne tassusalvalla.

- Jos ulkoilu jää tavallista lyhyemmäksi, keksi koiralle tekemistä tai leiki koiran kanssa sisätiloissa.

- Pidä koira kytkettynä aina liikkuessanne jäällä tai jäätyneen vesistön rannalla.