Ruskeasannassa seurataan jälleen pientaloalueen ilmanlaatua – "Ei ole tarkoitus kieltää puun pienpolttoa"

Kun puu palaa puhtaasti, siitä syntyy vähemmän päästöjä. Martti Ripaoja
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY mittaa tänä vuonna Ruskeasannan pientaloalueella, miten puunpoltto vaikuttaa ilmanlaatuun. HSY:n siirrettävä mittausasema oli edellisen kerran Ruskeasannassa vuonna 2014.

HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen kertoo, että seurannalla nähdään, onko puunpolton tavoissa tapahtunut muutosta.

– Ei ole tarkoitus kieltää puun pienpolttoa, vaan opettaa polttamaan puuta puhtaammin niin, että syntyisi vähemmän päästöjä, Manninen sanoo.

Vähemmän päästöjä syntyy, kun tulisijoissa poltetaan kuivaa ja puhdasta puuta. Jätteitä tai kierrätyskelpoista materiaalia, kuten maitotölkkejä tai paperia, ei takassa tai kiukaassa pitäisi hävittää.

Manninen mainitsee myös, että tulisijassa pitäisi olla riittävästi ilmaa, jolloin vältetään niin sanottua kitupolttoa.

Lue myös: Kärsitkö naapuruston piipuista nousevista käryistä? –  Puolet pienhiukkaspäästöistä on peräisin pientalojen tulipesistä

Ruskeasannassa mitataan muun muassa pienhiukkasten, mustan hiilen ja syöpävaarallisten PAH-yhdisteiden (polyaromaattisia hiilivetyjä) pitoisuuksia.

Puunpoltosta syntyviä pienhiukkasia pidetään erityisen haitallisina terveydelle, koska ne pääsevät tunkeutumaan keuhkojen ääreisosiin saakka.

PAH-yhdisteitä ja mustaa hiiltä syntyy epätäydellisessä palamisessa.

Mustan hiilen päästölähteitä ovat dieselajoneuvot, puunpoltto, laivaliikenne ja kaukokulkeuma. Musta hiili sitoo tehokkaasti auringon säteilyä ja lämmittää ilmakehää. Mustaa hiiltä kulkeutuu Suomesta myös arktisille alueille ja nopeuttaa siellä lumen sekä jään sulamista.

Lue myös: Nuohooja: "Tulisijoissa poltetaan mitä sattuu" – Takasta on löytynyt Pringles-purkkia ja muovipulloa

Vantaan toinen mittausasema on pysyvä ja se sijaitsee Tikkurilan keskustassa. Tikkurilassa on mitattu ilmanlaatua vuodesta 1996.

Viime vuonna HSY:n siirrettävä mittausasema Vantaalla oli Varistossa, Kehä III:n läheisyydessä, ja se mittasi liikenteen päästöjen ja katupölyn vaikutusta ilmanlaatuun.

HSY:llä on pääkaupunkiseudulla yhteensä 11 ilmanlaadun mittausasemaa ja kaksi muualla Uudellamaalla. Niillä mitataan useaa eri ilmansaastetta.

Lue myös: Puuvajoja yhä enemmän pääkaupunkiseudulla – valtaosassa pientaloja poltetaan puuta

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut