Koulutus: Oppisopimuksella opiskelu vaatii oma-aloitteisuutta.
Työ tekijäänsä opettaa on kiinteistönhoitajaksi opiskelevan Evgenii Sliusarenkon , 42, mielestä erinomainen sanonta.
Vuonna 2017 Suomeen muuttanut vantaalainen Sliusarenko opiskelee Vantaan tilapalvelut Vantti Oy:ssä oppisopimuksella kiinteistönhoitajaksi. Teoriaopinnot hän suorittaa Vantaan ammattiopisto Variassa.
Oppisopimusopiskelijan päivät täyttyvät työstä, teoriaa on vain muutama päivä kuukaudessa. Sliusarenkon työhön kuuluu muun muassa lumitöitä. Tästä ja vielä tuosta, lapio heiluu kunnes portaat ovat lumettomat. Sen jälkeen on hiekoituksen vuoro. Työ on raskasta, mutta Sliusarenko viihtyy työssään.
– Työkaverit ovat mukavia ja työilmapiiri on hyvä. Jos en ymmärrä jotain suomenkielistä tekstiä, voin kysyä työkavereilta apua.
Sliusarenko kehuu myös ohjausta.
– Vantissa minua on opettanut Markku Virtanen. Haluan kiittää häntä kärsivällisyydestä ja avusta. Hän on todellinen ammattilainen.
Tekniikan opiskelu tapahtuu koulussa.
Oman lisänsä tyytyväisyyteen tuo se, että Sliusarenkolla voi olla mahdollisuus saada oppisopimuksen jälkeen työpaikka Vantista.
Opiskelijoita työssään ohjaava Vantin palveluohjaaja Ilya Yurchenko on samaa mieltä siitä, että työ on mainio opettaja.
– Työssä oppii paljon sellaista, jota koulussa ei ole mahdollista oppia. Itse pidän tärkeimpänä töiden tärkeysjärjestyksen ymmärtämistä. Se tulee oppia työpaikalla.
Yurchenko lisää töiden priorisoinnin olevan kiinteistönhoitoalalla turvallisuusasia. Turvallisuuteen vaikuttavat pienetkin asiat.
– Kun tulet kohteeseen, sinun täytyy katsoa, mitkä ovat niitä asioita, jotka on tehtävä ensiksi. Sellaisia ovat esimerkiksi lumityöt, hiekoitus, paloturvallisuuteen liittyvät asiat.
Yurchenko on ohjannut opiskelijoita myös Helsingissä Palmian palveluksessa.
– Olen ollut kiinteistönhoitoalalla yli 15 vuotta. Olen suorittanut perustutkinnon lisäksi ammattitutkinnon ja erityisammattitutkinnon.
Yurchenko mielestä esimerkiksi Vantissa saa uusia vastuualueita ja on mahdollisuus yletä, jos on oma-aloitteinen ja valmis oppimaan uutta.
Opiskelijoiden ohjaamisessa on Yurchenkon mielestä parasta mahdollisuus jakaa omia taitojaan.
– Tietenkin myös uusiin ihmisiin tutustuminen on mukavaa.

Kaikki sujuu Yurchenkon mukaan hyvin silloin, kun opiskelijalla on motivaatiota. Ilman sitä oppisopimuksella opiskelu ei onnistu.
– Joskus on ollut ohjattavia, joilla ei ole lainkaan motivaatiota. Silloin kaikki on haasteellista. Parhaita hetkiä ohjaajalle ovat ne, kun näkee opiskelijan edistyvän. Ikävintä on se, kun ohjattava opiskelija lupaa tehdä jotain, eikä sitten teekään.
Sliusarenkon motivaatio on Yurchenkon mukaan kiitettävä. Sliusarenkon motivaatiota kehuu myös Variassa häntä opettanut Hannu Hujanen.
– Evgenii on vapaa-ajallaan työnsä ohessa opiskellut suomen kieltä. Hänellä on ollut tavoitteet selvillä.
Myös teoriaopinnoilla on oma tärkeä roolinsa ammattilaiseksi oppimisessa.
– Tekniikan opiskelu tapahtuu koulussa, Sliusarenko kertoo.
Yurchenko lisää teoriaopintojen tarjoavan laajempaa osamista, kuin mitä pelkkä työpaikalla tapahtuva opiskelu voi antaa.
– Työpaikalla oppii hallitsemaan vain kyseisessä kohteessa olevaa tekniikkaa, koulussa opitaan tekniikasta laajemmin.