Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona iski skumppachillailuun, isot hanaviinit haluttuja Alkossa – yhden viinimaan suosio kasvoi yli 70 prosenttia

Alkosta ostettiin 92,7 miljoonaa litraa juomia vuonna 2020, mikä oli 13 prosenttia edellisvuotta enemmän. Vuonna 2019 litramyynti oli 82,1 miljoonaa. Viinien myynti nousi 15 prosenttia, väkevien 10 prosenttia, panimotuotteiden kuusi prosenttia ja alkoholittomien seitsemän prosenttia, kerrotaan Alkon tiedotteessa. Luomuviinien myyntilitrat kasvoivat peräti 24 prosenttia.

Myydyimpien tuotemerkkien (alkoholia yli 5,5 tilavuusprosentin tuotteet) kolmen kärki oli seuraava: Leijona Viina, Koskenkorva Viina ja Suomi Viina. Ensimmäinen viini listalla oli neljänneksi yltänyt portugalilainen 2u Duas Uvas -punaviini, viidenneksi ja ensimmäiseksi olueksi listalla kipusi Olvi Tuplapukki.

Kuohuviinien myynti puna- ja valkoviineihin verrattuna oli sen sijaan maltillisempaa, kasvua oli 10 prosenttia. Kuplivat yhdistetään usein sosiaalisiin tilanteisiin, joita korona merkittävästi rajoitti.

– Koronapandemia vahvisti monia tuttuja ilmiöitä, mutta toi myös muutoksia asiakaskäyttäytymiseen – esimerkiksi hanapakkausten myynti kasvoi neljänneksellä, toteaa Alkon tuoteryhmäpäällikkö Mika Kauppinen tiedotteessa.

Yhtenä ilmiönä ostokäyttäytymisessä viime vuonna oli Euroopan viinimaiden nousu. Etenkin Italia, Saksa ja Portugali alkuperämaina kirivät litramyynnissä. Portugalilaisten punaviinien suosion kasvu (72 prosenttia) on omaa luokkaansa, ja maa on noussut neljänneksi myydyimmäksi maaksi ohittaen muun muassa Australian ja Ranskan.

Asiakasmäärät vuonna 2020 kasvoivat 5,2 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Alkon kautta kertyi yhteensä 967 miljoonaa alkoholi- ja arvonlisäveroa, mikä oli 107 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019.

Alkon myynnin kasvua selittää koronapandemian aiheuttama myyntikanavien muutos. Matkustajaliikenne Suomesta ulkomaille on ollut lähes pysähdyksissä, ravintolat olivat osan vuotta suljettuna ja niissä on ollut rajoituksia. Anniskelumyynnin osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta on noin 10 prosenttia ja matkustajatuonnin osuus noin 15 prosenttia.

– Takanamme on eriskummallinen koronavuosi, joka painuu varmasti pysyvästi meidän kaikkien mieliin. Alkon myyntilitrojen kasvusta huolimatta alkoholin kokonaiskulutus tullee laskemaan, mikä on hyvä uutinen, sanoo Alkon toimitusjohtaja Leena Laitinen tiedotteessa.

Alkon verkkokauppaan rekisteröityneiden asiakkaiden määrä lähes kaksinkertaistui vuodesta 2019, asiaan vaikutti myös se, että koronan vuoksi asiakkaat haluavat osin myös minimoida asiointiajan sekä lähikontaktit myymälässä.