Kotihoitajien pysäköintiä helpottavasta tunnuksesta aletaan periä 100 euroa – maksu ei koske kaupungin omia työntekijöitä

Kotihoito: Pysäköintitunnuksia myönnettiin 64 viime vuonna.

Kotihoidon pysäköintitunnuksia on Vantaalla myönnetty vuodenvaihteeseen mennessä runsaat 60 kappaletta. Sirpa Salmi
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Kaupungin omat kotihoidon työntekijät saivat viime syksynä käyttönsä pysäköintitunnuksen, joka helpottaa auton jättämistä hoitokäynnin ajaksi esimerkiksi kadunvarteen. Se tuli mahdolliseksi, kun tieliikennelaki uudistui kesäkuussa 2020.

Kotikäyntejä tekevät hoitajat kär sivät vuosia siitä, että heillä kului työaikaa pysäköintipaikan etsimiseen. Pahimmillaan he saattoivat saada myös sakot sillä aikaa, kun olivat hoitamassa vanhusta tai vammaista arvioitua pidempään ja pysäköintiaika umpeutui.

Kun pysäköintitunnus on tuulilasissa, työntekijöiden ei enää tarvitse välittää rajoitetusta parkkiajasta tai pysäköintikiellosta eikä suorittaa parkkimaksua. Oikeudet ovat samat kuin invatunnuksella.

Pysäköintitunnuksia on Vantaalla myönnetty tammikuun alkuun mennessä yhteensä 64.

Kotihoitoa tarjoavat myös muut kuin Vantaan kaupunki, joten myös yksityiset yritykset sekä kuntayhtymät voivat saada ajoneuvokohtaisen pysäköintitunnuksen. Sen saadakseen niiden pitää tarjota kunnan järjestämisvastuulla olevaa sosiaalihuoltolakiin perustuvaa kotipalvelua, kotihoitoa tai asumispalvelua sekä terveydenhuoltolakiin perustuvaa kotisairaanhoitoa tai vammaispalveluja.

Näiden kotihoidon työntekijöiden autojen parkkeerausta helpottava pysäköintitunnus maksaa tästä lähin 100 euroa. Siihen voi liittää kolme ajoneuvoa. Maksu peritään kerran ja se on voimassa enintään viisi vuotta.

Oikeudet ovat samat kuin invatunnuksella.

Maksusta ja pysäköintitunnuksen myöntämisperusteista päätti tekninen lautakunta.

Maksuun päädyttiin, koska Vantaa haluaa ylläpitää pääkaupunkiseudun yhtenäisiä käytäntöjä ja myös Helsinki on ottamassa käyttöön pysäköintitunnuksen 100 euron maksun.

Pysäköintitunnusten maksulla katetaan lupajärjestelmän perustamis-, kehittämis- ja ylläpitokustannuksia sekä henkilöstökuluja, joista tunnuksien myöntämisestä ja hallinnoinnista aiheutuu.

Maksullisuuden arvioidaan myös vähentävän sitä, että tunnuksia haettaisiin liian löyhillä perusteilla.

Pysäköintitunnuksella saa pysäköidä hyvin vapaasti, sillä rajoitettua pysäköintiaikaa, pysäköinti kielletty tai pysäköintikieltoalue -kylttejä ei tarvitse noudattaa eikä pysäköinnistä tarvitse maksaa. Kotihoidon pysäköintitunnuksella voi pysäköidä myös pihakadulle muualle kuin siihen varatulle paikalle. Pysäköinnistä ei saa kuitenkaan olla haittaa muille.

Tunnus ei oikeuta pysäköintiä yksityisellä alueella, ellei tätä ole erikseen sallittu.

Lue myös: Kotihoitajat saavat helpotusta pysäköintiin – "Tämä on todellinen ongelma"

Vantaa avaa koulujen ja päiväkotien parkkipaikkoja ilta- ja viikonloppupysäköinnille - Kokeilun toivotaan helpottavan myös kotihoitajien pysäköintiä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut