Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kiekkokauden jatkuminen Mestiksessä hämärän peitossa ja seurojen talous veitsen terällä – Kiekko-Vantaan toimitusjohtaja: "Tämä on aikamoista selviämistaistelua"

Urheilu: Mestiksen ”joulutauko” venyy rajoitusten vuoksi ainakin kahden kuukauden mittaiseksi. Tyhjille katsomoille pelaaminen olisi Kiekko-Vantaallekin kaikkein huonoin vaihtoehto.

Jääkiekon toiseksi ylintä sarjatasoa, Mestistä, on viimeksi pelattu 28. marraskuuta. Pelit eivät koronarajoitusten vuoksi jatku ainakaan ennen helmikuun alkua.

Pääsarjaa eli Liigaa pelataan kitkutellen tyhjille katsomoille tv-sopimuksen korvatessa seuroille osan rahallisista menetyksistä. Mestis-pelit – jos niitä pelattaisiin – näkyvät Ruutu+:lta. Mutta Mestis-seurat eivät kostu kuviosta lainkaan. Niinpä tyhjille katsomoille pelaaminen ei tule kyseeseen.

Kiekko-Vantaa on yksi Mestiksen 14:stä joukkueesta.

– Tilanne on erittäin huolestuttava, myöntää Kiekko-Vantaan toimitusjohtaja Kai Sointu.

– On hämärän peitossa, pelataanko tällä kaudella enää, hän toteaa. Runkosarjassa jokaisen joukkueen pitäisi pelata 50 ottelua. Kukaan ei ole vielä pelannut edes kahtakymmentä. Eli torsoksi jäänee joka tapauksessa.

– Tämä on aikamoista selviytymistaistelua. Nähtäväksi jää, kuinka monella joukkueella ensi kaudella pelataan. Yksikään Mestis-seura kun ei muutenkaan ole taloudellisesti vahvoilla.

Huolestuttavasta tilanteesta huolimatta Sointu vakuuttaa, että jos Mestistä vielä tällä kaudella pelataan, Kiekko-Vantaa pelaa kauden loppuun, ja että Mestistä pelataan Vantaalla myös ensi kaudella.

– Nyt syödään sitä pienenpientä puskuria, joka meillä on onneksi ollut olemassa, Sointu sanoo.

– Akuuttia vaaraa ei ole. Mutta tyhjille katsomoille ei meilläkään ole varaa pelata. Jokaisen kotiottelun järjestämiskulut ovat vähintään pari tuhatta euroa, eivätkä halpoja ole vieraspelitkään. Kaikki se raha olisi pois ensi kaudesta. Siitäkin olisi selvittävä.

Toisin kuin noin puolet Mestis-seuroista, Kiekko-Vantaa ei ole lomauttanut pelaajiaan eikä valmennustiimiä.

– Joukkue harjoittelee lähes normaalisti, viitenä päivänä viikossa, Sointu kertoo.

– Toistaiseksi olemme pystyneet hoitamaan palkat, ja tällä kaudella pelaajasopimuksissa on uutuutena covid 19 -pykälä. Sen myötä kausipalkka muotoutuu pelatun ottelumäärän eikä suunnitellun mukaan.

Valmennuksella on tietysti haastetta pitää pelaajien harjoittelumotivaatio yllä, kun peleistä ei ole varmuutta.

– Meillä on perjantaipäiville rakennettu erilaisia peliä, jotta saadaan rutiineihin vähän vaihtelua. Mutta Mestis on kasvattajasarja ja monella nuorella pelaajalla pitkä ura edessä. Kehittyä pitäisi. Ei ole helppoa, Sointu huokaa.

Jokerien kanssa tehdyn yhteistyösopimuksen mukaisesti kentällisen verran KHL-sopimuspelaajia harjoittelee koko ajan Kiekko-Vantaassa.

– Yhdessä vaiheessa hekin tosin olivat melkein kaikki Jokerien mukana Venäjällä, kun Jokerien joukkueessa oli niin paljon koronaa ynnä muuta ongelmaa. Sen jälkeen heillä on tietysti aina ollut 72 tunnin karanteeni ja koronatestit. Omilla sopimuspelaajillamme ei ole ollut koronaa, ei myöskään valmennustiimissä.

Mestis ei ole vielä määritellyt takarajaa, milloin pelien pitäisi jatkua, että kauden jollain lailla loppuun vieminen olisi mielekästä.

– Jo nyt näyttää siltä, että helmikuukin on iso kysymysmerkki, jos yleisöä halutaan halleihin, Sointu sanoo.

– Pelaajasopimukset ja -vakuutukset päättyvät 30. huhtikuuta. Jos sen jälkeen aiotaan pelata, on ne kaikki neuvoteltava uudelleen. Vaikeaksi menee joka tapauksessa.

Kovin hyvin ei lohipaidoilla ole mennyt tällä kaudella kaukalossakaan. Joukkueella on Mestiksen kolmanneksi huonoin ottelukohtainen pistekeskiarvo.

– Alkukauden tuloksiin emme tietenkään ole tyytyväisiä. Joukkueen arkitekemisestä emme ole kuitenkaan löytäneet syitä. Valmentajat nauttivat sekä pelaajien että seurajohdon luottamusta, vakuuttaa Sointu, joka on viime elokuusta alkaen ollut myös Kiekko-Vantaa Hockey Oy:n puheenjohtaja. Ex-puheenjohtaja ja tärkeä taustavaikuttaja Kalevi Helppolainen on nyt kunniapuheenjohtaja.

Lue myös:

Tikkurilan kirjastosta voi lainata pääsyn Kiekko-Vantaan kotiotteluun

Juuso Perttilä palasi lohipaitoihin

"Meillä on kasassa tiivis nippu ja maalivahtikaksikko on todella hyvä" – Kiekko-Vantaan päävalmentaja Mika Niskanen ei ota paineita joukkueen viime kauden valmentajanvaihtorumbasta

Mestis-seurojen tukemiseen perustettiin kampanja