VHS:n päävalmentajan ansiolistassa komeilevat kolmet olympialaiset – Virolaisen Kalmer Trammin urheilu-uran ensimmäinen vaikuttaja oli kannustava työnjohtaja sovhoosissa

Virolainen Kalmer Tramm on työskennellyt Pyeongchangin 2018 olympialaisten jälkeen ympärivuotisesti Vantaan Hiihtoseuran päävalmentajana.

– Lajista ja organisaatiosta riippumatta päävalmentajan tärkein tehtävä on yleisten linjojen suunnittelu. Harjoittelussa pitää olla tietty linja 9-vuotiaista 30-vuotiaisiin asti, Tramm korostaa.

– Tärkeää on myös sisäistää kilpailemisen tarkoitus ja tavoitteet. Oleellisia ovat niin ikään esimerkiksi terveystarkastukset ja suorituskykytestit, luettelee Tramm, joka uskoo olevansa keskimääräistä paremmin perillä suksien huoltamisesta.

Viime viikon tiistaina VHS:n ja Trammin tämän hetken kirkkain timantti, tuolloin Tour de Skiltä vastikään palannut Jasmi Joensuu, lipsutteli Hakunilassa Suomen cupissa naisten perinteisellä vitosella viidenneksi.

– Jasmin kaikki sukset olivat maajoukkueen huoltorekassa kaukana Hakunilasta. Jasmi hiihti Joona-veljensä suksilla, Tramm selvittää naureskellen.

Marjaana Pitkänen (8.) ja Hennariikka Rahkola (9.) hiihtivät Suomen cupissa omalla tasollaan, Sonja Eskeliselle (20.) keli oli hieman haastava, Tramm kiteyttää muiden VHS-naisten edesottamukset. Naisten viestissä VHS oli neljäs.

Lue myös: Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuu haki Rukalta toistaiseksi parhaan maailmancup-sijoituksensa – "Tavoitteet ovat menneet uusiksi"

Trammin tulolle VHS:n päävalmentajaksi alettiin kylvää siementä jo vuonna 2014.

– Olin täällä SM-hiihtojen vuoksi. Juttelin Pasi Ruuthin ja Antti Pekkalan kanssa VHS:n toiminnasta. Kesällä 2016 vedin Hakunilassa pari esimerkkileiriä.

Tramm on VHS:n ainoa palkollinen valmentaja. Vapaaehtoispohjalta toimivia vastuuvalmentajia on puolisen tusinaa.

– VHS:n harjoitusryhmissä on kaikkiaan noin 75 valmennettavaa. Eritoten 10–12-vuotiaissa meillä on erittäin lupaava tulevaisuuden ryhmä nousemassa, kertoo Tramm, jolla itsellään on tusinan verran henkilökohtaisia valmennettavia, joista muutama Virossa.

Pienessä Rannun kylässä lähellä Otepäätä, silloisessa Neuvostoliitossa, runsaat 52 vuotta sitten syntynyt Kalmer Tramm sai liikuntakärpäsen pureman jo peruskoulussa.

– Ensimmäisestä aina kahdeksanteen luokkaan asti oli liikuntatunti joka päivä.

Innostus liikuntaan vain vahvistui sittemmin sovhoosissa eli valtion omistamalla maatilalla, missä Kalmerin vanhemmat työskentelivät.

– Vastaava työnjohtaja kannusti urheilemaan. Hän oli minulle ensimmäinen varsinainen vaikuttaja.

Lukiossa Kalmerilla oli matematiikkaa kymmenen tuntia viikossa.

– Sen myötä minulle on urheilussakin tärkeää numeroiden valossa tietää, mitä kukin on tehnyt ja kuinka paljon.

Lukion jälkeen Kalmer kävi Jaakobin painia kahden opiskeluvaihtoehdon välillä: liikunta vai urheilulääketiede.

– Valitsin ”turvallisemman” ja opiskelin Tarton yliopistossa liikunnanopettajaksi neljä vuotta.

Kesken opintojen hän suoritti kaksivuotisen asepalveluksen Neuvostoliiton armeijassa 1987–1989. Lähes viime hetkillä, sillä Neuvostoliitto hajosi pari vuotta sen jälkeen.

Liikuntatieteen kandidaatiksi valmistuttuaan Kalmer jatkoi vielä opintojaan pro gradu tavoitteenaan, mutta maisterin paperit jäivät saamatta.

– Viittä vaille.

Kalmer Tramm toimi muun muassa maastohiihtovalmentajana urheilulukiossa Otepäässä, kunnes hänet vuonna 2006 kutsuttiin Viron naisten hiihtomaajoukkueen päävalmentajaksi. Sen jälkeen hän oli päävalmentajana myös Viron yhdistetyn maajoukkueessa ja ampumahiihtomaajoukkueessa, jälkimmäisessä myös huoltotiimissä.

Naisten maajoukkueen ja ampumahiihtomaajoukkueen aikoihin sisältyy myös kolmet olympialaiset.

– Pestini Viron ampumahiihtomaajoukkueessa päättyi Pyeongchangin olympialaisiin, Tramm kertoo.

Katso myös: British Airways -yhtiön asiakkuuspäällikkö lennähti Vantaan Hiihtoseuran ensimmäiseksi kokopäiväiseksi toiminnanjohtajaksi – "Saan tehdä merkityksellistä työtä kasvattajaseurassani, jolle sydän on sykkinyt aina"

Lyhyesti

Kalmer Tramm

Syntynyt 8.7.1968 Neuvostoliiton Rannussa (nyk. Viroa).

Vantaan Hiihtoseuran päävalmentaja.

Asuu Keravan Saviolla.

Opiskellut liikunnanopettajaksi Tarton yliopistossa.

Viron naisten hiihtomaajoukkueen päävalmentaja 2006–2012 (olympialaiset 2006 ja 2010).

Viron yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja 2012–2014.

Viron ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja 2015–2016, joukkueen huoltotiimissä 2014–2015 ja 2016–2018 (olympialaiset 2018).

Maratonjuoksussa Viron mestaruuskisoissa 2005 pronssia ajalla 2.36.

Hiihdossa Viron mestaruuskisoista yksi viestipronssi ja neljäs sija 50 kilometriltä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut