Näistä syistä valtuutetut ovat poissa Vantaan valtuuston kokouksista – Katso montako poissaoloa on sinun valtuutetullasi

Politiikka: Paljon poissa olleet valtuutetut kertovat poissaolojensa syiksi muun muassa lastenhoidon ja työesteet.

Valtuutetut ovat tavallisia ihmisiä, joiden elämäntilanteisiin voi tulla yllättäviä muutoksia valtuustokauden aikana, toteaa Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman. Arkisto/Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Vantaan kaupunginvaltuusto on kokoontunut virallisti vuonna 2017 alkaneen valtuustokauden aikana tähän mennessä 37 kertaa.

Eniten poissaoloja on kokoomusedustaja Tapani Mäkiseltä. Hän ilmoitti huhtikuussa vuonna 2018 pidättäytyvänsä luottamustehtävien hoitamisesta häneen kohdistuneen rikos-epäilyn käsittelyn ajaksi. Asiasta annetaan tuomio tammikuun lopulla.

Mäkinen oli viimeksi valtuuston kokouksessa läsnä 5. maaliskuuta 2018. Hän ehti osallistua kahdeksaan kokoukseen.

Lähes yhtä paljon poissaoloja on ensimmäisen kauden demarivaltuutettu Saba Ayubilla. Hän on ollut poissa 28:sta kaupunginvaltuuston kokouksesta.

– Poissaolojeni syynä on se, että sairastuin vakavasti ja olen yksinhuoltaja, Ayub toteaa.

Paljon poissaoloja on kertynyt myös vasemmistoliiton Minttu Sillanpäälle, joka on ollut poissa 16 kertaa.

Elämäntilanteisiin voi tulla yllättäviä muutoksia.

– Synnytin lapsen lokakuussa 2019. Näen tärkeänä sen, että myös pienten lasten vanhemmat pystyvät osallistumaan kuntapolitiikkaan, mutta onhan se osallistuminen hankalaa silloin kun lapsi on hyvin pieni, varsinkin kun myös puoliso on mukana kuntapolitiikassa.

Neljänneksi eniten poissaoloja on Susanna Bruunilla (sd.). Hän on ollut poissa 12 kertaa.

– Kokonaiselämäntilanteeni vuoksi minulla on ollut vaikeuksia ehtiä osallistumaan valtuuston kokouksiin. Minulla on melko vaativa työ, vuorotyötä tekevä puoliso ja pikku koululainen, jolla on paljon harrastuksia. Olen tehnyt tilanteesta omat johtopäätökseni enkä lähde ehdolle tämän kevään kuntavaaleissa. Pidän kuitenkin tärkeänä, että myös pienten lasten vanhemmilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet osallistua kunnalliseen päätöksentekoon. Käytäntöjä pitäisi kehittää niin, että eri elämäntilanteissa olevien tosiasiallisia osallistumismahdollisuuksia vahvistettaisiin.

Kaksinumeroinen lukumäärä poissaoloja on myös vihreiden Anniina Kostilaisella. Hän on ollut poissa 10 kertaa.

– Poissaoloni johtuvat pääosin työmatkoista. Olin aiemmin töissä kansainvälisessä organisaatiossa ja työmatkani sattuivat valitettavasti usein juuri samalle päivälle valtuuston kokousten kanssa.

Valtuustoa johtava Antti Lindtman (sd.) kommentoi valtuuston kokousten olevan keskeinen osa valtuutettujen tekemää vaikuttamistyötä.

– Mielestäni meillä on valtuustotyöhön tunnollisesti suhtautuva valtuusto. Yksittäiset valtuutetut ja puolueet suhtautuvat poissaoloihin pääsääntöisesti vakavasti.

Lindtman pohtii valtuutettujen sitoutuvan valtuustotyöhön jo lähtiessään ehdokkaiksi.

– Valtuutetut ovat kuitenkin tavallisia ihmisiä, joiden elämäntilanteisiin voi tulla yllättäviä muutoksia valtuustokauden aikana. Ne voivat liittyä perheeseen, työhön tai sairastumiseen. Näitä tilanteita tulee aina joitakin valtuustokaudessa ja niitä varten on varavaltuutetut.

Vantaan valtuutettujen poissaolot

Tapani Mäkinen (kok.) 29.

Saba Ayub (sd.) 28.

Minttu Sillanpää (vas.) 16.

Susanna Bruun (sd.) 12.

Anniina Kostilainen (vihr.) 10.

Aadan Ibrahim (sd.) 9.

Lasse Norres (kok.) 9.

Siri Ahokas (kok.) 8.

Anssi Aura (vihr.,16.12.2019 alkaen kok.) 8.

Kimmo Kiljunen (sd.) 7.

Ranbir Sodhi (sd.) 7.

Pirkko Letto (sd.) 6.

Sveta Silvennoinen-Hiisku (vihr.) 6.

Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen (sd.) 5.

Ulla Kaukola (sd.) 4.

Minna Kuusela (vihr.) 4.

Sirkka-Liisa Kähärä (sd.) 4.

Säde Tahvanainen (sd.) 4.

Jenni Chen (kok.,18.5.2020 alkaen sit.) 3.

Faysal Abdi (sd.) 3.

Joel Linnainmäki (vihr.) 3.

Emmi Pajunen (vihr.) 3.

Jussi Saramo (vas.) 3.

Tarja Eklund (sd.) 2.

Jarno Eskelinen (sd.) 2.

Jouko Jääskeläinen (kd.) 2.

Pietari Jääskeläinen (sin.) 2.

Sami Kanerva (kok.) 2.

Mika Kasonen (kok.) 2.

Piia Kurki (myöhemmin Malmberg, kok.) 2.

Paula Lehmuskallio (kok.) 2.

Janne Leppänen (kok.) 2.

Kaj-Ari Lundell (ps.) 2.

Vaula Norrena (vihr.) 2.

Marja Rautavaara (vihr.) 2.

Eve Rämö (vihr.) 2.

Minna Räsänen (sd.) 2.

Tiina Tuomela (kd.) 2.

Antero Eerola (vas.) 1.

Juha Hirvonen (kesk.) 1.

Jari Jääskeläinen (vas.) 1.

Lauri Kaira (kok.) 1.

Sirpa Kauppinen (vihr.) 1.

Kirsi Mäkilaine (ps.) 1.

Jukka Mölsä (sd.) 1.

Mika Niikko (ps.) 1.

Anitta Orpana (kok.) 1.

Maarit Raja-Aho (kok.) 1.

Muut valtuutetut ovat olleet paikalla ainakin jonkin aikaa jokaisessa valtuuston kokouksessa.

Tiedonsaanti vaatii työtä

Vantaan valtuutettujen poissaolo- ja läsnäolotietoja ei löydy kootusti verkosta. Ne pitää selata kokous kerrallaan kokousten pöytäkirjan kansilehdeltä.

Vastaava hallintoasiantuntija Henna Yli-Leppälä kertoo, että läsnä- ja poissaolojen kirjaaminen tehdään Vantaalla mekaanisesti.

– Olemme jo useamman vuoden etsineet järjestelmää, joka mahdollistaisi sen, että valtuutetut itse ja kuntalaiset pääsisivät kootusti ja kätevästi näkemään läsnäolotiedot. Se olisi demokratian toteutumisen kannalta tärkeää.

Sama järjestelmä voisi Yli-Leppälän mukaan tarjota mahdollisuuden tarkastella äänestyksiä ja sitä miten yksittäinen valtuutettu on äänestänyt.

– Helsingin kaupungilla ja eduskunnalla on järjestelmät, jotka mahdollistavat avoimuuden paremmin. Nämä ohjelmat ovat kuitenkin kalliita ja me olemme etsineet edullisempaa järjestelmää.

Yli-Leppälällä on hyviä uutisia.

– Saimme valtiovarainministeriöstä digitalisaation kannustinjärjestelmä -hankkeesta kehittämistukea yli 400 000 euroa Sipoon ja Nurmijärven kanssa. Tavoitteena on, että saisimme kuntien käyttöön sellaisen järjestelmän, joka helpottaisi läsnäolotietojen keräämistä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut