Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa on myymässä rantapalstan Pitkäjärveltä – Nyt lähiseudun vantaalaiset haluavat vuokrata Espoossa sijaitsevan rannan

Vantaa on myymässä Espoon puolella sijaitsevan, Pitkäjärven rantaan rajoittuvan puistoalueen Espoon kaupungille.

Vajaan tuhannen neliön maa-alan kauppahinnaksi on sovittu 36 880 euroa.

Vantaan mittapuussa harvinaisen rantakaistaleen myyminen ja etenkin sen hinta on herättänyt ihmettelyä, jopa suoranaista ärtymystä.

Arvostelijoiden mielestä Vantaa myy maapläntin Espoolle pilkkahintaan.

Kaupunginhallitus on myynnin hyväksynyt. Kh:n vihreät jäsenet vastustivat myyntiä.

Lopullisesti kaupan siunaa kaupunginvaltuusto.

"Vantaan kannaltahan on turha omistaa puistoaluetta sitä varten, että espoolaiset pääsevät sinne kävelylle ja virkistymään."

Kaupunginhallituksen myyntipäätös on havahduttanut myös lähialueen vantaalaiset, joista monikaan ei ole tiennyt Vantaan omistuksesta Pitkäjärvellä.

Hämeenkylän omakotiyhdistyksen puheenjohtaja ja kaupunginvaltuuston jäsen Markus Lyyra (kok.) aikoo esittää valtuustolle, että maa-alue vuokrataan yhdistykselle Espoolle myynnin sijasta, jotta se pysyisi vantaalaisten virkistyskäytössä. Idealistalla on soutuveneen vuokrausta ja onkilaiturin rakentamista.

Alue sijaitsee vajaan kilometrin päässä Vantaan rajasta. Lähimmät Vantaan asuinalueet ovat Linnainen ja Hämeenkylä.

Myyntiä perustellaan sillä, että Espoon puolella sijaitsevan maa-alueen vantaalaiskäyttö on olematonta. Kiinteistöveroa kertyy noin 79 euroa vuodessa.

Vantaan maankäyttöinsinööri Teemu Jääskeläisen mukaan alhaiselta kuulostava hinta johtuu voimassa olevasta asemakaavasta, jossa maa-alue on osoitettu puistoalueeksi. Myös yleiskaavassa alue on osoitettu virkistysalueeksi. Kaava velvoittaa myös Espoota.

Hän teilaa epäilyt, joiden mukaan Espoo höynäytti Vantaata kaupassa ja lyö rantapalstan rahoiksi kaavamuutoksella.

– Siinä tapauksessa Espoota voisi jopa epäillä perusteettoman edun saamisesta kaupassa.

Espoon asemakaavapäällikkö Ossi Keränen vahvistaa, että uutta rakentamista ei kaavoituksen tai poikkeamismenettelyn kautta ole rantaan sallittu. Jos Vantaa olisi hakenut mahdollisuutta muuttaa alue asuintontiksi, lupaa ei olisi irronnut.

Miksi Espoo sitten haluaa ostaa puistoalueen?

Se on lain mukaan sen velvollisuus tilanteessa, jossa maanomistaja (Vantaa) ei voi saada kohtuullista hyötyä omistuksestaan voimassa olevan kaavan vuoksi.

Espoossa kauppaa hoitanut virkamies toteaa Vantaan olleen kaupassa aloitteellinen, mikä on hänestä täysin ymmärrettävää.

– Vantaan kannaltahan on turha omistaa puistoaluetta sitä varten, että espoolaiset pääsevät sinne kävelylle ja virkistymään järven rantaan, sanoo tonttipäällikkö Hilkka Julkunen.

Espoo taas pyrkii saamaan ranta-alueita kuntalaisten yhteiseen virkistyskäyttöön.

Lue myös: Vantaa myy maataan Vihdistä

Vantaa omistaa kaksi saarta Sipoon edustalta – Harva vantaalainen pääsee näihin saariin