VAV-pihoilla lumikaaos – Asukkaat joutuivat itse lumitöihin

Epäkohta: Talvi yllätti osassa VAV:n kohteita lumityöt tekevän Lassila & Tikanojan. Lumityöt tehtiin vasta viikko sen jälkeen, kun lumi oli tukkinut pihan kulkuväylät. VAV ja L&T pahoittelevat tilannetta.

Miia Kyllönen kolaa lunta Nikinmäessä, jotta hän pääsee käymään taloyhtiön pesutuvassa. Lumityöt ovat tulleet VAV:n kohteessa asuvalle Kyllöselle tänä talvena tutuiksi. Hän on joutunut kolaamaan myös pihan kulkuväyliä, jotta on päässyt vaunujen kanssa pois kotipihastaan. Tiina Örn

Tiina Örn

Nikinmäessä VAV:n rivitalossa asuva Jouko Toivanen on turhautunut. Hänen kotitalonsa pihalla ei ole tehty lumitöitä tänä talvena vielä kertaakaan, sanoo Toivanen keskiviikkona 20. tammikuuta.

– Olen asunut samassa kohteessa lähes 25 vuotta. Koskaan lumitöitä ei ole hoidettu näin huonosti. Tämä on jo hävytöntä, Toivanen jyrähtää.

Nikinmäessä VAV:n kohteessa asuu myös Miia Kyllönen. Hän kertoo, että taloyhtiön pihalta aurattiin lumet viikko sen jälkeen kun lumi oli tukkinut kulkuväylät. Lumityöt tehtiin samana päivänä, kun Vantaan Sanomat otti yhteyttä VAV:iin.

– Muutaman muun asukkaan kanssa olemme pyrkineet pitämään kulkuväylät jotenkin avoinna, jotta pihasta pääsee pois, Kyllönen toteaa.

Lumi on tuonut Kyllöselle paljon harmia, sillä hän liikkuu lastenvaunujen kanssa.

Toivanen ja Kyllönen kertovat VAV:n Nikinmäen kohteen lumitöiden kuuluvan Lassila & Tikanojalle (L&T).

Koskaan lumitöitä ei ole hoidettu näin huonosti.

– Ainut mitä pihalla on lumimyräköiden jälkeen tapahtunut, on se, että meille asukkaille tuotiin kaksi kolaa ja kaksi lapiota, Toivanen kommentoi.

Kyllönen muistelee, että auraamisen kanssa on ollut ongelmia myös aiempina lumisina talvina. Hän on asunut VAV-kodissa Nikinmäessä 12 vuotta.

Toivanen on antanut asiasta palautetta VAV:lle, Lassila & Tikanojalle ja pelastuslaitokselle.

VAV on tietoinen ongelmasta.

– VAV:lla kiinteistönhoito on jaettu kolmeen palvelualueeseen, joita kutakin hoitaa eri yhteistyökumppani. Kahdella palvelualueella poikkeuksellisen lumimäärän aiheuttamista töistä on suoriuduttu pääosin mallikkaasti, mutta olemme valitettavasti samaa mieltä siitä, että yhdellä palvelualueistamme yhteistyökumppanimme ei ole saanut hoidettua tehtäviään useissa kiinteistöissä, VAV:n asiakkuusjohtaja Lasse Käck kommentoi.

Lassila & Tikanojan viestintä- ja brändinjohtaja Inka Leisio myöntää, ettei Nikinmäen kohteessa saatu aurattua väyliä riittävän nopeasti poikkeuksellisen runsaan lumentulon takia.

– Pahoittelemme tilannetta kovasti asukkaille ja asiakkaillemme.

Kaikki soveltuva L&T:n kalusto on ollut Leision mukaan ajossa.

– Olemme tehneet kaikkemme kiinteistöjen kulkuväylien auraamiseksi kaikissa kohteissamme. Nikinmäen kohteessa pääväylät saatiin aurattua ensin ja muutkin alueet viiveellä.

Toivanen pohtii, että mikäli sopimuskumppani ei hoida velvoitteitaan, VAV:n pitäisi teettää työt jollain toisella yrityksellä ja laskuttaa siitä L&T:aa.

Sopimuksen mukaan se on mahdollista, VAV:n Käck myöntää. Käynnissä oleva reklamaatioprosessi kuitenkin kestää jonkin aikaa, koska sen pitää edetä sopimusehtojen mukaisesti.

VAV asetti Käckin mukaan viime viikolla L&T:lle määräajan, johon mennessä töiden tuli olla tehtynä.

–  Viime kädessä tulemme teettämään työt kolmannella osapuolella. Toisaalta viime viikon tilanteessa korvaavan tekijän löytyminen olisi pikaisella aikataululla ollut vähintäänkin todella haastavaa.

VAV:n asiakaspalvelu ruuhkautui viime viikolla lumitöitä koskevista palautepuheluista ja sähköposteista. Itäiseltä palvelualueelta on tullut Käckin mukaan päivittäin kymmeniä yhteydenottoja.

Urakoitsija ei tehnyt lumitöitä, mutta asukkaille tuotiin kaksi kolaa ja kaksi lapiota. Tiina Örn

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut