Luontojärjestöt: Uuden yleiskaavan rakentamisvaraukset uhkaavat Vantaan metsäisiä alueita

Luontojärjestöt ovat huolissaan Vantaan metsäisten alueiden tulevaisuudesta, jos uusi yleiskaava hyväksytään. Arkisto/Armi Suojanen

Päätökset: Järjestöt haluavat valtuuston käsittelyssä maanantaina olevan yleiskaavaehdotuksen uuteen valmisteluun.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Yhdeksi uuden yleiskaavan taustatiedoksi Vantaan kaupunki teki vuonna 2017 tulevaisuuskyselyn netissä. Tulosten mukaan 850 vastaajasta 88 prosenttia haluaa kaupunkimaiseen ympäristöön lisää vihreyttä. Lisäksi 78 prosenttia vastaajista haluaa tulevaisuudessakin virkistyä lähimetsissä.

Vantaalaiset arvostavat kotikaupunkinsa metsäisiä alueita, mutta ne uhkaavat Suomen luonnonsuojeluliiton Vantaan yhdistyksen ja liiton Uudenmaan piiri mukaan tuhoutua, jos uusi yleiskaava hyväksytään valtuustossa maanantaina.

Luontojärjestöt vetoavat valtuustoon, että yleiskaava palautettaisiin uuteen valmisteluun siten, että metsäisten alueiden rakentamisvarauksia vähennetään esimerkiksi neljänneksellä. Lisäksi muutoksessa pitäisi painottaa kohteiden luonto- ja virkistysarvoja.

Lue myös: Vantaa yrittää säilyttää luonnon monimuotoisuutta – Rauhoitus luonnonsuojelulailla antaa vahvan turvan

Luontojärjestöt toteavat tiedotteessaan, että kaavan suurin ongelma on sen antama mahdollisuus mittavaan metsäkatoon.

Järjestöt ovat laskeneet, että rakentamisen mahdollistavien kaavavarausten alle jää yli kolmannes eli 3 400 hehtaaria Vantaan nykyisistä noin 9 400 hehtaarin metsistä ja puustoisista alueista.

Erityisen arvokkaille metsäalueille eli yli 50 hehtaarin laajuisille ja nyky-Vantaan oloissa isoille metsäalueille on rakentamisen mahdollistavia aluevarauksia osoitettu noin 725 hehtaaria.

– Oikeusvaikutteinen yleiskaavan rakentamisvaraus tarkoittaa sitä, että rakentaminen on esitetty kyseisten alueiden tulevaksi pääkäyttömuodoksi. Varausten alle jäävien metsien rakentuminen lähivuosikymmeninä on todennäköisempää kuin kyseisten metsien säilyminen, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin suojeluasiantuntija Keijo Savola tiedotteessa.

Savola jatkaa, että vaikka kaikista yleiskaavan rakentamisvarauksien alle jäävistä metsistä merkittävä osa kaavoitettaisiin jatkossakin puistoiksi tai lähivirkistysalueiksi, Vantaan rikas luonto ei kestäisi edes puolta kaavan mahdollistamasta metsämaan rakentamisesta.

Luonto kärisisi myös säilyvien metsien pirstoutumisesta ja supistumisesta.

Lue myös: Asuinalueiden rakentaminen "pystymetsään" pysähtyy – Vantaa aikoo kasvaa nyt tiivistämällä

Kaavan yksittäisistä ongelmista merkittävinä luontojärjestöt pitävät erityisesti Kehä IV:n kaavavarausta, Kivistön aseman itäpuolisten metsien liiallista rakentamista, Petaksen pohjois- ja itäpuolisten metsien laajaa rakentamista sekä Petikon luontovirkistysaluetta pirstovaa Tikkurilantien jatkoa.

Merkittävänä ongelmana ne pitävät myös Friimetsän suojelualueen kylkeen esitettyjä pientalovarauksia, Rekolanmäen rakentamisvarauksia, Hanabölen peltoalueen etelä- ja kaakkoispuolen metsien rakentamista sekä Fazerintien, Länsimäentien ja Metsätien välisten metsien rakentamista sekä Länsisalmen Långmossenin alueen rakentamista.

Suomen luonnonsuojeluliiton Vantaan yhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Jääskeläinen sanoo tiedotteessa, että kaavassa on paljon hyvääkin, kuten merkittävä määrä uusia suojelualuevarauksia ja luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeitä alueita.

– Luonnon sekä nykyisten ja tulevien vantaalaisten kannalta säilyviksi kaavoitettujen metsäalueiden määrän tulisi kuitenkin olla selvästi suurempi.

Vantaan yleiskaavaehdotus 2020 on kaupunginvaltuuston käsittelyssä maanantaina 25. tammikuuta. Yleiskaavassa otetaan kantaa myös muun muassa pientaloalueiden täydennysrakentamiseen, josta on keskusteltu viime aikoina kiivaasti Vantaan Sanomien mielipidepalstalla. Valtuuston kokousta voi seurata Vantaa-kanavalla alkaen kello 18.

Lue myös: Mielipide: Uusi yleiskaava tuo pelkoa ja epävarmuutta pientaloasukkaille – "Alkupaukku pientaloalueiden tuhoamiselle"

Mielipide: Omakotitalojen viereen voi tulevaisuudessa rakentaa myös kolmikerroksisia pientaloja – "Omakotialueen nimen häivyttäminen yleiskaavasta on suuren luokan huijaus"

Mielipide: Uusi yleiskaava ei ole uhka pientaloalueille – "Alueemme täydentyvät kaiken aikaa ja pääosin uusilla pientaloilla"

Mielipide: Pientalo-termi ei ole uusi keksintö – samaa sanaa käytettiin myös edellisessä yleiskaavassa

Lue myös: Vantaan pientaloalueille nousi satakunta luhtitaloa ennen kuin virkamiehet havahtuivat – "Onhan se surullista, ettemme me huomanneet ongelmaa"

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut