Vantaalainen Sami Wahlman ajaa demokraattisempaa toimintamallia Euroopan uimaliiton hallituksessa – "Kulttuurierot eri maiden välillä ovat isot"

Mäkelänrinteen uintikeskuksen altaassa on nyt hiljaista. Koronarajoitusten vuoksi vain tietyillä kilparyhmillä on lupa harjoitella siellä. – Uinti kärsii nyt urheilulajien tasa-arvoistamisesta, harmittelee Euroopan uimaliitto LEN:n tuore hallitusjäsen Sami Wahlman. Matti Hannula

Matti Hannula

Marraskuun alussa pidetyssä Euroopan maiden uimaliittojen kattojärjestön LEN:n (Ligue Européenne de Natation) kokouksessa Sami Wahlmanin valintaa hallitukseen puolsi LEN:n 52 jäsenmaasta peräti 50. Hallituskausi on nelivuotinen.

Vantaalainen Wahlman toimi Suomen uimaliiton puheenjohtajana vuodesta 2013 viime marraskuuhun, jolloin hänen seuraajakseen valittiin Ville Riekkinen.

– Hyviin käsiin jäi, Wahlman toteaa.

Uimaliiton alaisiin lajeihin kuuluvat uinnin lisäksi uimahypyt, taitouinti ja vesipallo.

– Puheenjohtajan työhän on pitkälti asioiden mahdollistamista yhdessä muun hallituksen kanssa tavoitteena esimerkiksi paremmat olosuhteet ja yhtenäisemmät toimintasuunnitelmat.

Wahlman on ollut jo toistakymmentä vuotta LEN:n masters-komitean eli yli 25-vuotiaiden kilpailutoiminnasta vastaavan elimen jäsenenä. Suomen uimaliiton puheenjohtajana hän on tietysti ollut muutenkin tiiviisti mukana LEN:n ympyröissä.

Olisi ideaalitilanne, jos uimahallit avattaisiin seurojen käyttöön.

– Tunnen käytännössä kaikki ihmiset entuudestaan, ja vaikuttamismahdollisuuteni ovat mielestäni hyvät. Mutta valitettavasti laiva ei käänny kovin nopeasti, Wahlman sanoo.

– Kulttuurierot eri maiden välillä ovat isot. Kahden muun pohjoismaiden edustajan kanssa yritämme ajaa käytäntöön parempaa hallintotapaa ja demokraattisempaa toimintamallia. Olisi hienoa, jos asiat neljän vuoden päästä olisivat edes hieman paremmin.

Wahlman on aikoinaan aloittanut uintiharrastuksen Vantaan Uimareissa. Sieltä hän siirtyi valmentajiensa perustamaan Poseidoniin, jonka puheenjohtajanakin Wahlman toimi 2000–2013. Tuota pikaa sen jälkeen Poseidon, Vantaan Uimarit ja Vantaan Vesikot yhdistyivät Vanders-nimen alle Wahlmaninkin ollessa käynnistämässä prosessia.

– Vandersin riveissä harrastan edelleenkin masters-uintia ja valmennankin seuran aikuisryhmää, kertoo Wahlman, joka nuorena poikana kauhoi samoissa altaissa tasapäisesti samanikäisen Antti Kasvion ja vuotta nuoremman Jani Sievisen kanssa.

Polvivamma päätti Wahlmanin tavoitteellisen harjoittelun ja kilpailemisen jo teini-iässä.

– Kehitys taantui ja sen myötä motivaatio hiipui, Wahlman toteaa.

– Suoritin uintituomarikortin jo ennen kuin täytin 15 vuotta ja sain kortin sitten tuon vaaditun iän täytettyäni.

Siitä tavallaan käynnistyi myös Wahlmanin kiinnostus erilaisiin luottamustehtäviin, joita on vuosien varrella todellakin siunaantunut muun muassa hallituksissa, valiokunnissa ja erilaisissa työryhmissä.

Urheilulajien harrastajat kärvistelevät koronarajoitusten vuoksi, kun halleihin ei ole pääsyä muilla kuin erikoisluvan saaneilla huippu-urheilijoilla tai tavoitteellisesti huipulle tähtäävillä. Sami Wahlman ei pureskelematta niele uinnin asemoimista riskien kannalta samaan kategoriaan muiden lajien kanssa.

– Sisäliikuntatiloista uimahallit ovat varmasti turvallisimpia paikkoja. On maailmanlaajuistakin tutkimustietoa, ettei altaassa tapahtuvassa toiminnassa ole tullut tartuntoja, hän korostaa.

– Olisi ideaalitilanne, jos uimahallit avattaisiin seurojen käyttöön. Toki ne voitaisiin tietyin rajoituksin avata kuntouimareillekin. Pukuhuoneet ovat tietysti haaste, hän myöntää.

Uimakoulutoimintakin on tietysti keskeytyksissä.

– Se saattaa yhden ikäluokan osalta myöhemmin näkyä sekä uintiharrastuksessa että tärkeässä kansalaistaidossa, joka on ensin hankittava, jotta pystyy uintia harrastamaan, Wahlman toteaa.

Lue myös: Menestynyt vantaalaisuimari Taneli Lantta, 18, laittoi työhakemuksen huippututkimuskeskukseen – Cernin ovet avautuivat

Kuka?

Sami Wahlman

Syntynyt 27.2.1973 Vantaalla.

Euroopan Uimaliitto LEN:n hallituksen jäsen vuodesta 2020.

Suomen Uimaliiton puheenjohtaja 2013–2020.

LEN:n Masters-komitean jäsen vuodesta 2008.

Pohjoismaiden Uimaliitto NSF:n hallituksen jäsen vuodesta 2012, puheenjohtaja 2013–2014.

Suomen Uima- ja Hengenpelastusliiton hallituksen jäsen vuodesta 2020.

Urheiluhallit Oy:n hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2018.

Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:n hallituksen jäsen vuodesta 2016.

Swimming Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2020.

Työskentelee Vaisala Oyj:ssä hankinnan tehtävissä.

Asuu Kivistössä.

Perheeseen kuuluu lisäksi vaimo sekä 8-vuotias tytär ja 12-vuotias poika.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut