Korona-ajan ilopilkku. Sinnikkäät nuoret selättävät pandemian. Mieletön kansainvälinen taso paikallisella koulun kuorolla!

Kommentit ovat pienen pieni murunen siitä kiitosten, kehujen ja silkan ylistyksen tulvasta, jolla vantaalaiset ovat perustelleet äänestyspäätöstään Vuoden vantaalaisen valinnassa.

Voittaja, Vaskivuoren lukion kamarikuoro, on lumonnut paitsi taidoillaan myös kyvyllään välittää korona-ajan rajoituksista huolimatta iloa, lämpöä ja toiveikkuutta ihmisten elämään.

Viimekeväinen virtuaalikuorovideo Pelottomien riemulaulu levisi pikavauhtia somehitiksi ja kuoro oli mukana muun muassa Yle Olohuoneen Kaikki kotona live -lähetyksessä. Marraskuun alkupuolella Yle valitsi vaskivuorelaiset Vuoden nuorisokuoroksi ja Jouluradiolle tilaustyönä tehty, kuoroa johtavan musiikinopettaja Jonna Vehmasen sovittama versio Hoosiannasta keräsi sekin ennätysmäisen suosion.

Vantaan Sanomien lukijaäänestyksen tulos saakin kuoronjohtajan naurahtaen toteamaan:

– Vähän tässä on pöllämystynyt olo. Tuntuu, että ei meinaa oikein enää mukana pysyä.

Kuorossa laulavien vantaalaisten abiturienttien Erika Nordmanin ja Onni Aflatunin mielestä parasta ja antoisinta kuorossa on yhteishenki ja yhdessä tekeminen. Menestys ja näkyvyys tuovat lisäbonuksen.

– Meillä kaikilla on tosi suuri motivaatio tehdä parhaamme kuoron eteen. Näkyvyyden saaminen buustaa tätä motivaatiota ja sisäistä paloa tekemiseen entisestään, Nordman sanoo.

Kuorolaulu on tullut molemmille tutuksi vasta lukiossa ja hämmästyttänyt ulottuvuuksillaan.

– Kamis on todella yllättänyt sillä, mihin kaikkeen kuorolaulu voi meidät viedä rajoittumatta edes samassa tilassa olemiseen. Pelottomien riemulaulu oli ehdottomasti viime kevään huippukohta, Nordman jatkaa.

– Suoraan sanoen inhosin kuoromusiikkia ennen lukiota ja ajattelin sen olevan tylsää. Kaksi ystävääni, jotka olivat jo mukana kamiksessa, saivat minut puhuttua ovelasti ympäri kuoron pääsykokeisiin, Aflatuni puolestaan myöntää.

– Mutta Jonna on ihan mahtava mentori ja kuorossa on tosi lahjakkaita ja ystävällisiä jäseniä, joten vaikeaa tästä oli olla lumoutumatta. Matkan varrella olen oppinut ymmärtämään, kuinka monipuolista kuorolaulu voi olla.

Instrumentin kanssa sooloiluun tottuneena kitaristina hän sanoo kuoron tuoneen erilaisen näkökulman musiikin tekemiseen.

– Sen, miten ottamalla koko ajan huomioon toiset ja miettimällä, miten oman äänen säätelyllä pystyy korostamaan muiden osuutta, saa yhdessä aikaan hienoa musiikkia. Tämä on ollut tosi tärkeä opetus ja toimii mielestäni kaikkialla, myös bändeissä.

Jonna Vehmasen filosofia ja motto opetuksessa on musiikin tekeminen positiivisessa ja kannustavassa ilmapiirissä.

– Se ei silti tarkoita, että vain höntsäillään menemään. Tykkään olla tarkka, viimeistellä ja hioa, enkä halua mennä esittämään sellaista, mikä on vähän sinne päin.

Kevään päätyö kuorolla on Ylellä radioitava konsertti, mikäli korona-aika sen sallii.

– Lisäksi levytämme heille muutamia kappaleita ohjelmistostamme.

Vaskivuoren lukio on jo tunnettu "tähtitehdas" useiden kulttuurialalla, ja erityisesti musiikissa, vaikuttavien ammattilaisten kautta. Kuoromusiikin taitaja, musiikinopettaja Jonna Vehmanen itse on nykyisin Helsingissä asuva entinen vantaalainen ja Vaskivuoren kasvatti, samoin hänen puolisonsa, muusikko Juho Vehmanen, jolla on ollut suuri rooli myös lukion kamarikuoron suosiota niittäneiden videoiden teknisessä toteuttamisessa.

Koulun oppilaat ovat kuitenkin menestyneet myös muissa taidoissa aina urheilusta matematiikkaan. Ja Vuoden 2019 Vuoden vantaalainen, matematiikan opettaja Clas Salonen, kuuluu hänkin Vaskivuoren opettajakaartiin.

Lue myös:

Vaskivuoren lukio tempaisi jälleen: Mieskuoro kutsuu kuulijan vappukylpyyn

Vantaalainen abi löysi opiskeluun yksinkertaisen menestysreseptin: tuloksena seitsemän laudaturia – Vaskivuoren lukion kuorossa laulava Elli saa valkolakin perjantaina

Basisti sukelsi elektropoppiin – Levyhän siitä syntyi ja Vehmasesta tuli Helsinski

Vaskivuoren rehtori teki lukiostaan brändin – näin se onnistui

Vaskivuori voitti oman sarjansa kansainvälisessä kuorokisassa

Äänestys

"Ihastuttavaa iloa"

Vuoden Vantaalainen -äänestyksessä toiseksi eniten ääniä (478) sai äskettäin Vantaan kulttuurisepäksikin valittu Salaado Qasim ja kolmanneksi tuli tv:stä tuttu toimittaja, juontaja Ella Kanninen (439).

Vaskivuoren lukion noin 40 laulajan kamarikuoro kahmaisi kaikkiaan hiukan yli 2 527 äänestä yli kolmasosan (850). Äänestäjät luonnehtivat kuoroa muun muassa näin:

Aitoja, lahjakkaita ja valoisia nuoria, joita tarvitaan tänä aikana esikuviksi ja rohkaisuksi.

Edustaa uuden sukupolven ja tulevaisuuden vantaalaisuutta.

Erinomaista valtakunnan tason huomiota Vantaalle.

Kaiken kaaoksen keskellä pysähtymätön luovuus tuo toivoa tulevaisuuteen.

Upeita esityksiä, jotka on nerokkaasti nettiin toteutettu.

Ihastuttavaa iloa ja musiikin kauneutta ympärilleen kylvävä kuoro. Ja mikä saundi!

Koronakevään uskomaton esitys Pelottomien riemulaulu kosketti ja antoi lohtua. Vieläkin herkistyin, kun kävin esityksen kuuntelemassa. Aivan mahtavia nuoria!

Mahtavaa tekemistä ja kansainvälistä näkymistä!

Kuoro on tuonut kauneutta ja iloa koko Suomelle tänä vaikeana vuonna. Poikkeuksellista lahjakkuutta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut