Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hussein Al-Taee ei saa syytteitä vanhoista Facebook-kirjoituksistaan

Vantaalainen kansanedustaja ja kuntavaaliehdokas Hussein al-Taee (sd.) ei saa syytteitä vanhoista Facebook-kirjoituksistaan.

Hänen epäiltiin syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan kirjoittamalla omalle Facebook-sivulleen eri kansanryhmiä uhkaavia, solvaavia tai panettelevia viestejä vuosina 2011–2016.

Valtakunnansyyttäjä katsoo, että osassa viestejä kyse ei ole kiihottamisrikoksesta, koska ne eivät kohdistu rangaistussäännöksessä tarkoitettuun kansanryhmään.

Syyttäjän mukaan lausumat voisivat tulla arvioitavaksi kunnianloukkauksena. Asianomistajat eivät kuitenkaan ole vaatineet asiassa rangaistusta, joten syyttäjäkään ei voi syytettä nostaa. Kunnianloukkauksena teot olisivat myös jo vanhentuneita.

Syyttäjän mukaan al-Taee on todennäköisesti syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan yhden viestin osalta.

– Ottaen huomioon, että al-Taee on aktiivisesti toimien ja itsenäisesti ilman viranomaisen puuttumista toiminnallaan pyrkinyt poistamaan tekonsa vaikutuksia ja ojentunut jo vuosia ennen kyseisen menettelyn ilmi tuloa, oikeudenkäyntiä ja rangaistusta olisi pidettävä tarkoituksettomina ja kohtuuttomina, valtakunnansyyttäjä toteaa tiedotteessaan.

– Olen tyytyväinen ratkaisuun ja helpottunut, että asia on saatettu loppuun käsitellyksi, al-Taee toteaa omassa tiedotteessaan.

– Pitkä ja perusteellinen tutkinta osoittaa, että epäily kiihottamisesta kansanryhmää vastaan otetaan Suomessa erittäin vakavasti. Näin tuleekin olla. Kiihottamista kansanryhmää vastaan tai vihapuhetta ei tule hyväksyä.

Hussein al-Taeen vanhoista kirjoituksista nousi kohu heti sen jälkeen, kun hänet oli valittu ensimmäisen kauden kansanedustajaksi keväällä 2019.

Sitä ennen hän työskenteli neuvonantajana presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativessä (CMI).

Hänet valittiin Vuoden vantaalaiseksi vuonna 2018 Vantaan Sanomien äänestyksessä.

Al-Taee kiisti ensin kirjoittaneensa kyseisiä tekstejä.

Sittemmin hän myönsi tekstit omikseen.

Hän on pyytänyt kirjoituksiaan anteeksi.

– Kadun kirjoituksiani, eivätkä ne vastaa miltään osin nykyistä ajatusmaailmaani, al-Taee toteaa tiedotteessaan.

Lue vielä:

Tänään: Hussein al-Taee selittää Facebook-kirjoituksiaan illan A-studiossa

Hussein al-Taee nauttii CMI:n ja demareiden luottamusta vanhoista kirjoitteluistaan huolimatta

Yle: Kansanedustaja Hussein al-Taee palaa sairauslomalta – osallistuu paneelikeskusteluun ensi viikolla