Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko lumityökoneen möykkä pihalla yöllä ok?

Ylikomisario, poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein twiittasi 25. tammikuuta, että kolme helsinkiläistä oli ollut häneen yhteydessä taloyhtiön pihalla yöllä tapahtuneesta lumenajosta.

Pasterstein vastasi Twitterissä, että öinen lumenajo olisi kiellettyä Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräyksen mukaan kello 22–07 ja asiassa voi syyllistyä jopa kotirauhan rikkomiseen.

– Kaupunki voi aurata katujaan 24/7, jos se on välttämätöntä, Pasterstein jatkoi.

Onko asia näin, ympäristötarkastaja Harri Pasanen Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista?

– Lumitöitä saa tehdä myös yöllä, jos ne on perusteltua tehdä yöaikaan esimerkiksi siksi, että kulkuväylien on oltava turvallisia liikkua, Pasanen sanoo.

Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräyksen pykälä 22 sanoo asiasta seuraavaa:

– Erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttava toiminta on kielletty asuin- ja majoitushuoneistojen sekä hoitolaitosten läheisyydessä yöaikaan kello 22.00–7.00.

– Kielto ei koske liikenneväyliin tai yhdyskuntatekniikkaan liittyvää rakennus- ja kunnossapitotyötä tai muuta sellaista tilapäistä työtä, jota on liikenneturvallisuuden, liikenteen sujuvuuden tai muusta perustellusta syystä pidettävä yöaikaan välttämättömänä.

– Taloyhtiöt voivat toki erikseen sopia huoltoyhtiöiden kanssa pelisäännöistä, Pasanen jatkaa.

Voidaan erikseen sopia vaikka juuri niin, että lumitöitä voidaan tehdä nimenomaan yöaikaan. Tai kieltää lumitöiden teko yöaikaan.