Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taas verkkohuijauksia: Mies menetti lähes 300 000 euroa seurattuaan Nordean nimissä tulleita ohjeita – Poliisi: "Kohteena ovat usein varakkaat, iäkkäät henkilöt"

Helsingin poliisi tutkii kahta verkkohuijausta, joissa uhrit menettivät merkittäviä summia rahaa. Toinen huijauksista oli Nordean nimissä tullut sähköpostiviesti ja toinen niin sanottu Microsoft-huijaus.

Ensinmainitussa tapauksessa huijarit saivat saaliikseen 300 000 euroa, kun mies erehtyi noudattamaan Nordean nimissä lähetetyn sähköpostin ohjeita.

Viestissä kerrottiin, että miehelle saapui allekirjoitettavaksi luottamuksellinen asiakirja. Kun mies toimi viestin ohjeiden mukaan, huijarit saivat hänen verkkopankkitunnuksensa ja nostivat hänen ja toisen uhrin tileiltä 300 000 euroa. Varat siirrettiin osissa ulkomaalaisille pankkitileille. Osan rahoista pankki sai kuitenkin palautettua miehelle.

Tapausta tutkitaan törkeänä petoksena ja identiteettivarkautena.

– Tällaisissa tapauksissa kohteena ovat usein varakkaat, iäkkäät henkilöt. Verkkopankkitunnuksia ei pidä antaa kenellekään puhelimitse, sähköpostitse tai muutenkaan. Myöskään etäohjelmien asennuksiin ei ole syytä antaa lupaa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu tiedotteessa.

Poliisi ohjeistaa vastaavissa tapauksissa olemaan aina välittömästi yhteydessä pankkiin ja tekemään rikosilmoituksen vasta sitten. Mitä nopeammin asiakas ottaa yhteyttä pankkiin, sitä todennäköisempää on, että ainakin osa rahoista saadaan takaisin. Vastaavia huijauksia on tehty aiemmin myös Osuuspankin nimissä.

Poliisi tutkii myös niin sanottua Microsoft-huijausta, jossa huijarit saivat vietyä uhrin pankkitililtä 85 000 euroa.

Uhrille soitettiin kahdesti muka Microsoftin tuesta. Puhelussa häntä pyydettiin avaamaan pankkitilinsä tietokoneella, jolle huijari asensi etäkäyttöohjelman.

Huijari pääsi toimimaan koneella usean tunnin ajan ja hän teki uhrille myös uuden sähköpostitilin.

Rahat siirrettiin kahdelle suomalaiselle pankkitilille, joilta poliisi onnistui takavarikoimaan rahat ja palauttamaan ne oikealle omistajalleen.

Tapausta tutkitaan törkeänä petoksena.

– Microsoft-huijauksessa uhria voidaan käyttää myös rahanpesuun. Tällöin huijarit tallettavat hänen tililleen toisilta henkilöiltä anastettuja varoja. Uhri voi syyllistyä tuottamukselliseen rahanpesuun, jos hän välittää näitä rikoksella hankittuja rahoja eteenpäin, sanoo Jukkapekka Risu tiedotteessa.