Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan uusi yleiskaava hyväksyttiin – valtuusto yksimielinen, että Kehä nelosen linjaus halutaan pohjoisemmaksi

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Vantaan uuden yleiskaavan maanantaina alkaneessa ja tiistain puolelle venyneessä kokouksessa. Yleiskaava linjaa Vantaan yleisluontoista maankäytön suunnittelua vuoteen 2050 saakka.

Uusi yleiskaava ei kumoa voimassa olevia asemakaavoja, vaan ohjaa tulevien kaavojen laatimista.

Yleiskaavan päälinjana on laajentaa ja tiivistää keskuksia. Kaikille asuinalueille tulee täydennysrakentamista, mutta olemassa oleville pientaloalueille vähemmän. Työpaikkojen määrän kasvattaminen edellyttää sitä, että nykyisiä toimitila-alueita tiivistetään ja tehokkuutta nostetetaan.

Yleiskaava mahdollistaa sen, että Vantaalla voisi asua 355 000 asukasta vuonna 2050.

Vantaalla on noin 9 400 hehtaaria metsäalueita. Siitä yli 50 hehtaarin metsäalueita on noin 4 800 hehtaaria, jossa rakentaminen on uuden yleiskaavan mukaan mahdollista 725 hehtaarilla.

Yleiskaavan merkittävyyden vuoksi siitä pidettiin valtuustossa lukuisia puheenvuoroja. Kuntavaalien läheisyys vielä lisäsi joidenkin valtuutettujen intoa kommentteihin. Erityisesti varaus ratikkalinjalle sai sen vastustajat vauhtiin.

Yleiskaavaan esitettiin muutoksia muun muassa siihen, että Porttipuistoon voisi sittenkin sijoittaa päivittäistavarakaupan suuryksiköitä. Se, kuten muutkaan palautusesitykset eivät menestyneet äänestyksissä.

Kaikkien valtuustoryhmien yhteiseksi pöytäkirjalausumaksi kirjattiin, että kaupungin on edistettävä neuvotteluja Tuusulan kunnan kanssa, jotta maantien 152 (Kehä IV) linjaus vedetään Kesäkylän pohjoispuolelta. Pohjoisen linjauksen arvioidaan olevan taloudellisesti edullisempi vaihtoehto. Se säästäisi paremmin luontoarvoja ja haittaisi vähemmän asutusta.

Kaikki yhtyvät myös siihen lausumaan, että valtuusto edellyttää kaupungin selvittävän Hiekkaharjussa sijaitsevan 1950-luvun asuinalueen rakennushistorialliset arvot ja suojelutarpeet edellistä inventointia laajemmalla alueella. Alueella sijaitsee niin sanottuja VR-tyyppitaloja, jotka rakennettiin aikoinaan VR:n vuokramaalle.

Lue myös: Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"

Vantaan pientaloalueille nousi satakunta luhtitaloa ennen kuin virkamiehet havahtuivat – "Onhan se surullista, ettemme me huomanneet ongelmaa"