Potilastyölle vapautetaan enemmän aikaa: Hus hankkii lisää robotteja rutiinitöihin

Hus hyödyntää ohjelmistorobotiikkaa rutiiniprosessien automatisointiin. Kuvituskuva. Jussi Vehkasalo
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) hankkii lisää robotteja, joilla vapautetaan aikaa potilastyölle.

Uudet robotit lisäävät terveydenhuollon ammattilaisten aikaa kliinisiin tehtäviin ja potilastyöhön.

Hus on hyödyntänyt ohjelmistorobotiikkaa vuodesta 2015 lähtien. Ohjelmistorobotiikalla tehostetaan tietojärjestelmissä tehtävää manuaalista ja toistuvaa työtä. Rutiiniprosesseja saadaan automatisoitua hallinnossa ja potilashoitoon liittyvässä työssä.

Viime syksynä Husilla oli tuotannossa noin 80 ohjelmistorobotiikalla automatisoitua prosessia. Automatisoitavia kohteita ovat muun muassa sähköisten lähetteiden käsittely ja lajittelu, covid-19 -lähetteitä sekä testituloksia ja leikkaustarvikkeiden toimitusketjuja.

Pelkästään virtuaalilähetteiden käsittelyn automatisoinnilla on kyetty vapauttamaan vuosittain noin 10 hengen työaika muihin työtehtäviin, kertoo ohjelmistorobotiikkaa Husille toimittava Digital Workforce tiedotteessa.

– Automatisoinnilla saavutetut tulokset ovat olleet mittavia. Jo tehtyjen automatisointien avulla olemme pystyneet vapauttamaan tuhansia tunteja hoitavan henkilöstön aikaa potilaiden kohtaamiseen, toteaa tiedotteessa Husin ict-tuotantojohtaja Risto Laakkonen.

Juuri terveydenhuollon ammattilaisten ajan vapauttamineen kliinisiin tehtäviin ja potilastyöhön entistä laajemmin onkin digitalisaation ja automatisoinnin tärkein tavoite, Laakkonen tähdentää.

– Huoli terveydenhuollon henkilökunnan riittävyydestä on pidemmän ajan trendi, jota akuutti koronakriisi on voimistanut entisestään.

Hus ja Digital Workforce ovat solmineet ohjelmistorobotiikan palveluista monivuotisen jatkosopimuksen. Se on suurin Pohjoismaissa tehty ohjelmistorobotiikan ja älykkään automaation palvelusopimus.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut