Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus ei suosittele, mutta muu Uusimaa joutunee vapauttamaan lasten harrastuksia pääkaupunkiseudun perässä – "Veikkaukseni on, että määrä lähtee nousuun", sanoo johtajaylilääkäri

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä päättää tänään, seurataanko muualla Uudellamaalla pääkaupunkiseudun esimerkkiä lasten ja nuorten harrastusten avaamisesta. Helsinki, Espoo ja Vantaa päättivät sallia alle 20-vuotiaiden ohjatun harrastustoiminnan tiloissaan helmikuun alusta lähtien.

– Paine on varmasti suuri noudattaa pääkaupunkiseudun linjausta. Husin viesti on sama kuin pk-seudulle: Hus suosittelee, että nykyisiä suosituksia jatketaan, mukaan lukien lasten ja nuorten harrastusten tauko, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Husista.

Uudenmaan "koronanyrkin" puheenjohtaja Mäkijärvi toteaa, että Husilla ei ole mahdollisuutta varsinaisesti vastustaa lasten ja nuorten harrastusten avaamista, koska kokouksissa ei äänestetä vaan keskustellaan ja kunnat tekevät päätöksensä itse.

Jos muut kunnat päättävät noudattaa Husin suositusta, ollaan tilanteessa, jossa pääkaupunkiseudun lapset ja nuoret pääsevät harrastuksiinsa, mutta naapurikuntien lapset ja nuoret eivät.

Ainakin Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä Keusote seurannee pääkaupunkiseutua, arvioi Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä keskiviikkona.

– Olemmehan yhtenäistä harrastusaluetta ja lapset sekä nuoret kulkevat harrastusten perässä kuntarajojen yli, Mäkelä kuvasi valtuustoinfossa Nurmijärven Uutisten mukaan.

– Tilanne on huolestuttava ja kertoo siitä, että toisaalta meillä ei olisi tartuntatilanteen puolesta perusteita rajoitusten höllentämiselle, Mäkelä muotoilee Nurmijärven Uutisille.

Keusote päättää rajoituksista perjantaina.

Keski-Uudenmaan johtajien kommenteista on ollut pääteltävissä, että harrastusten vapauttaminen huolettaa johtajia. Mäkelä esittää Twitterissä huolen siitä, että koronatartunnat ovat viime päivinä olleet Keusoten alueella (Nurmijärvi, Hyvinkää, Järvenpää, Tuusula, Mäntsälä ja Pornainen) voimakkaassa kasvussa.

Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen twiittasi keskiviikkona, että tartuntojen nopeassa leviämisessä ei ole suljettu pois muuntoviruksen mahdollisuutta.

– Jos kyseessä on variantti, se muuttaa asetelmia huomattavasti, Naukkarinen kirjoittaa.

Vaikka lapset ja nuoret eivät yleensä sairastu koronaan kovin pahasti, heidän harrastustensa taukoa puoltaa Markku Mäkijärven mukaan ensinnäkin tutkimustieto, jonka mukaan jopa joka toinen koronatartunta on oireeton. Hän näkee täysin mahdolliseksi, että nimenomaan lapsissa ja nuorissa on liikkeellä lieväoireista tartuntaa.

– Lisäksi viime syksynä ajoittain kaikkien ikäryhmien harrastustoiminta edusti tartunnan lähteistä jopa 20:tä prosenttia. Se on merkittävä määrä. On paljon harrastuksia ja toimintoja, joissa ollaan lähekkäin, maskia ei voi käyttää ja puuskutetaan. Edellytykset virustartunnalle ovat olemassa ihan käytännössä.

Rajoituksilla harrastuksista saatujen tartuntojen osuus saatiin painettua Mäkijärven mukaan vähimmillään noin kahteen prosenttiin. Nyt ollaan seitsemässä prosentissa.

– Tämä kun yhdistetään lasten ja nuorten harrastusten avaaminen, veikkaukseni on, että määrä lähtee nousuun. Siihen kun vielä lisätään muuntovirus, joka on tulossa ja tarttuu todella helposti, emme tiedä, kuinka suureksi merkitys nousee. Uhkakuvia on nähtävissä.

Aina lapsikaan ei sairasta oireetonta koronaa, vaan lapsipotilaita on Mäkijärven mukaan hoidettu Husissa "yksittäisiä".

Muokattu 28.1.2021 kello 13.25: Lisätty Outi Mäkelän toinen kommentti.