Vantaa ennen ja nyt | Rakentamisen rituaalien uskotaan tuovan rakennukselle onnea – Niiden ansiosta pieni pala historiaakin voidaan saada talteen perustuksista

Viime sunnuntaina vietettiin Tikkurilan uuden kirkon vihkiäisiä.

Kirkon, kuten muidenkin julkisten rakennusten rakentaminen on monivaiheinen prosessi. Niihin liittyy myös monia merkityksellisiä perinteitä: on peruskiven muuraustilaisuus, on harjannostajaiset ja lopulta rakennuksen vihkiminen.

Rituaaleilla on symbolinen merkitys. Niiden uskotaan tuovan rakennukselle onnea ja pitkää ikää.

Kun vanhaa Tikkurilan kirkkoa alettiin loppuvuodesta 2018 purkaa, löysivät työmiehet rakennuksen perustuksista metallisen asiakirjalieriön. Se oli laitettu kirkon perustuksiin peruskiven muurauksen yhteydessä vuonna 1955.

Lieriön sisältä löytyi hyväkuntoisia, vain hieman kellastuneita papereita. Lieriössä oli kirkon peruskirjan lisäksi seurakuntatyönkeskuksen piirustukset, rakennus- ja maalaustyönselitykset, sekä tuon ajan voimassa olevat 50, 20 10, 5 ja 1 markan kolikot.

Löytö ei yllättänyt, sillä julkisten rakennusten aikakapseleihin on tämän tapaisia asioita ollut tapana laittaa.

Myös uuden kirkon perustuksissa on valettu aikakapseli. Sen tulevaisuuden ihmiset löytänevät aikanaan, mutta siihen menee toivottavasti kuitenkin vielä kauan, kauemmin kuin edellisen kirkon kohdalla.

Vanha Tikkurilan kirkko säilyy edelleen kuvissa ja arkistodokumenteissa, puhumattakaan monista ihmisten mieliin jääneistä muistoista.

Kunhan rajoitukset poistuvat ja Tikkurilassakin palataan taas normaaliin arkeen, on kirkko valmiina tarjoamaan ihmisille uusia elämyksiä ja muistoja.

Ja kuten Porvoon hiippakunnan piispa Bo-Göran Åstrand vihkipuheessaan sanoi:

– Kirkko kuuluu suomalaiseen arkeen ja seuraa elämää juuri sellaisena kuin elämä on.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut