Tonttikauppa käy kuumana Vantaalla – korona kirittää myyntiä

Kiinteistöt: Kaupungilla on tarjolla vain muutamia tontteja tällä hetkellä.

Kiinteistönvälittäjä Arja Virta Aktia LKV:sta myi hiljattain kiinteistön Koivuhaasta ja nyt myynnissä on sen viereinen purettava 1950-luvun talo. Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Pientalotontteja ostettaisiin enemmän kuin niitä on tällä hetkellä tarjolla Vantaalla.

– Heti kun tulee jotain myyntiin, asiakkaita on. Myin juuri Koivuhaasta kaksi tonttia. Ne menivät heti ja monta, noin 20, jäi jonoon odottamaan tonttia, kertoo kiinteistönvälittäjä Arja Virta Aktia LKV:stä.

Samaa sanoo Remaxin uudistuotantopäällikkö Juho Luukkanen.

– Koko ajan on kysyntää.

Korona-aikana kiinnostus omakotitaloihin on kasvanut ja isossa talossa on tilaa etätyön tekemiseen. Tontit ovat pieniä, koska rakentajat eivät halua sijoittaa rahaa maahan vaan rakennukseen. Virta sanoo.

Luukkasella on myynnissä 17 yksityisen maanomistajan tonttia samalta hiljattain kaavoitetulta alueelta Ylästöstä. Niistä on myyty puolet alle puolessa vuodessa eikä niitä kaikkia ole vielä edes laitettu esittelyyn.

Heti kun tulee jotain myyntiin, asiakkaita on.

Ylästö on suosittu alue, jonka tonttihinnat ovat Vantaan korkeimpia ja se maksetaan, mitä pyydetään. Luukkasen ei ole tarvinnut pudottaa maanomistajan asettamia hintapyyntöjä.

– Tonttien hinnat toteutuneissa kaupoissani ovat pääkaupunkiseudun keskiarvoa ylempiä Ylästössä, Luukkanen sanoo.

– Helsingin Laajasalosta voi saada tontin jopa halvemmalla kuin Ylästöstä.

Hinnan määrittävät tontin sijainnin lisäksi rakennusoikeus, josta saadaan kerrosalan neliöhinta.

Luukkanen valaisee: Jos rakennusoikeutta on 200 neliömetrin suuruiseen taloon ja tontti maksaa 200 000 euroa, kiinteistön kerrosneliömetrille tulee hintaa tuhat euroa. Sitä vertailemalla pääsee käsitykseen hintatasosta.

Juuri nyt Luukkasella on Ylästössä myynnissä muun muassa 557 neliömetrin omakotitalotontti hintaan 229 000 euroa. Tontille saa rakentaa 200 kerrosalaneliöisen omakotitalon ja lisäksi pienen talousrakennuksen.

Vantaan kaupungilla on tällä hetkellä jatkuvassa myynnissä viisi pientalotonttia, joiden hinnat ovat selvästi edullisempia kuin yksityisten tarjoamat.

Askistosta saa esimerkiksi 765 neliön tontin 120 000 eurolla. Sillä on rakennusoikeutta 200 kerrosneliömetriä, jolloin kerrosneliömetrin hinta on 600 euroa.

Maankäyttöinsinööri Marja Hannikainen sanoo, että kaupunki myy tontit käypään hintaan.

Kaupungin vapaat sijaitsevat Hämeenkylässä, Askistossa ja Ojangossa.

– Tulossa on vielä 4–5 lisää, Hannikainen kertoo.

Kesällä järjestetään lisäksi tarjouskilpailu kahdesta tontista Hämevaarassa ja kuudesta Ylästössä. Edellisen kerran kaupungin tonteista on pidetty tarjouskilpailu syksyllä 2019. Silloin myytiin noin kymmenen tonttia.

Hannikainen sanoo, että tontteja pyritään saamaan syksylläkin myyntiin siellä, missä kunnallistekniikka valmistuu.

– Vuosittain olemme voineet luovuttaa noin 10–30 tonttia. Jos tonttikilpailuista on jäänyt tontteja luovuttamatta, ne on laitettu niin sanottuun jatkuvaan myyntiin tai uuteen tonttihakuun.

Ostajien pisteytyksellä, jossa hyötyy vantaalaisuudesta, lapsista ja työpaikasta Vantaalla, on tontteja myyty viimeksi 2018.

Hannikaisen mukaan Vantaan kaupunki haluaa monipuolista asumista ja alkamassa on pientaloprojekti, jonka tavoitteena on pientalojen rakentamisen edistäminen.

Lue myös: Vantaalle on tulossa myös vuokratontteja

Korsolaisten tonttivuokriin tulossa huima korotus – Vantaa uusii 50 vuotta vanhoja sopimuksia ensin Kulomäessä

Pientalot kiinnostavat

Oma talo jopa ensiasunnoksi

Kun oleskellaan paljon kotona ja töitäkin tehdään kotioloissa, tarvitaan tilaa. Lisäksi voidaan haluta muutakin kuin parveke tai teraassi.

Aktia LKV:n Arja Virran on yllättänyt se, että omakotitaloja haluavat rakentaa myös nuoret aikuiset ja jopa ensiasunnoksi. Hiljattain hän myi tontin Vantaalta parikymppiselle espoolaispariskunnalle.

Remaxin Juho Luukkanen kertoo, että suurin osa hänen Ylästön tonttikaupoista on tehty vantaalaisten kanssa. Moni on vieläpä asunut aivan lähialueella ostetusta tontista.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut