VAV vaatii korvauksia mätkyistä, jotka asiantuntijayrityksen veroneuvot aiheuttivat

VAV hankki asiantuntijan neuvomaan verosuunnittelussa, ettei liiketoimintasiirrosta tulisi veroseuraamuksia. Toisin kävi. Arkisto/Arja-Riikka Nikkilä

Kiista: VAV on tehnyt myös oikaisuvaatimuksen verottajalle. Toimitusjohtaja: Tämä on ennakkotapaus.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Verosuunnittelun epäonnistuminen toi Vantaan kaupungin vuokra-asuntoyhtiölle VAV Yhtymä Oy:lle noin 2,94 miljoonan euron mätkyt. Juuri sen yhtiö halusi välttää hankkimalla tilintarkastusyhtiöltä verokonsultointia, mutta pieleen meni.

Nyt VAV Yhtymä ja Vantaan kaupunki haluavat haastaa kelvottomia veroneuvoja antaneen tilintarkastus-, vero- ja neuvonantopalveluja tarjoavan BDO Suomen oikeuteen ja vaativat siltä korvauksia vahingosta. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen jätettiin haastehakemus viime syksynä.

– Olemme tässä asiassa yhdessä kaupungin kanssa, sanoo VAV:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski.

Veroseuraamukseen johtanut virhe syntyi, kun VAV teki 2018 liiketoimintasiirron siten, että ara-rahoitteiset ja vapaarahoitteiset vuokra-asunnot jaettiin eri yhtiöihin.

Virhe tuli veroteknisessä asiassa.

– Veroneuvonta ei ottanut huomioon, että liiketoimintasiirto olisi pitänyt tehdä vasta seuraavan vuoden alussa, jotta kirjanpidon poistot olisi voitu tehdä täysimääräisesti, Ojankoski selittää.

VAV on tehnyt vuoden 2019 verotuspäätöksestä oikaisuvaatimuksen, mutta vielä ei ole tietoa hyväksytäänkö se.

– Tämä on ennakkotapaus Suomessa, Ojankoski kertoo.

Ojankosken mukaan tapauksesta ei koidu VAV:n asukkaille esimerkiksi vuokrankorotuksia.

VAV Yhtymällä on yhteensä 630 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa ja VAV Asunnot Oy:llä 9 553 ara-rahoitteista vuokra-asuntoa

BDO Suomi on ollut myös Vantaan kaupungin tilintarkastusyhtiö, mutta riita-asian vuoksi Vantaan kaupunki joutuu hankkimaan tehtävään uuden yrityksen.

Kaupunginvaltuusto valitsi viime viikolla uudeksi tilintarkastuspalvelujen tuottajaksi KPMG Oy Ab:n. Se oli ainoa, joka jätti tarjouksen.

Koko maassa ei ole montaa yritystä, jotka tarjoavat kaupunkien tilitarkastuksia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut