Vantaan rakennusvalvonnan maksut muuttuvat – maalämpökaivojen poraamisesta ei enää peritä toimenpidemaksua

Muutos: Uudistus järkeistää laskutusta ja helpottaa luvan hakijaa, sanoo lupapäällikkö.

Rakennusvalvonnan maksut Vantaalla nousevat ja osa poistuu käytöstä. JOHANNA ERJONSALO
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Rakennusvalvonnan maksut Vantaalla ovat pysyneet samoina vuodesta 2015 lähtien, mutta 1. helmikuuta ne muuttuvat.

Muutokset ovat merkittäviä. Kaupungin lupapäällikkö Ilkka Rekonen sanoo, että uudistus järkeistää laskutusta ja helpottaa luvan hakijaa. Esimerkiksi erillinen maksu naapurien kuulemisesta poistuu ja jatkossa se sisältyy rakennuslupaan.

– Naapurien kuuleminen on kaupungin hommia ja siten se tulee paremmin dokumentoitua ja oikea-aikaisesti tehtyä, Rekonen perustelee.

Myös työnjohtajan päätökset ja vähäisten rakennusaikaisten muutosten hyväksyminen kuuluvat rakennuslupaan ilman eri maksua.

Samalla, kun maksuja on yhdistelty osa maksuista poistuu kokonaan, koska niitä ei sovelleta lainkaan tai vain satunnaisesti. Sellainen on muun muassa lausuntomaksuja koskeva kohta. Lausuntoja annetaan hyvin harvoin ja kun asiakkaiden neuvonta tapahtuu pääasiassa lupapiste-palvelussa, ei lausuntoja käytännössä tarvitse antaa.

Pientalon uusi perusmaksu rakennusluvasta on 820 euroa, kun vanha on 540 euroa. Sen päälle peritään seitsemän euroa per neliömetri rakennuksen kokonaispinta-alan mukaan. Se on 50 senttiä nykyistä enemmän.

Naapurien kuuleminen on kaupungin hommia.

Lupapäällikkö Ilkka Rekonen

Uudessa taksassa ei enää peritä maksua katoksen pinta-alan mukaan.

Tavallisen 150 neliömetrin omakotitalon rakentamisen perusmaksut ovat uusien taksojen mukaan alle 2 000 euroa.

– Sitten siihen tulevat vielä maanmittauksen ja sijaintikatselmuksen maksu, Rekonen jatkaa.

Hän sanoo, että vaikka taksat nyt nousevat, ne ovat rakentajille edelleen prosentin osia rakentamisen kokonaiskustannuksista

Poistuviin maksuihin kuuluu myös energiakaivojen poraamiseen vaadittu toimenpidelupamaksu.

– Maksuttomuutta ”harjoiteltiin” jo viime syksynä, Rekonen sanoo.

Aiemmin ensimmäinen kaivo on maksanut 250 euroa ja seuraavat 130 euroa kappaleelta. Pientalo tarvitsee yleensä 1–2 energiakaivoa.

Maksun poistolla kaupunki haluaa kannustaa kiinteistön omistajia edullisen ja ekologinen lämmitysmuodon käyttöönottoon.

Lain mukaisia rakennusvalvonnan tarkastus- ja valvontatehtävien sekä muiden viranomaistehtävien periaatteena Vantaalla on, että maksu määritellään kustannusten mukaan. Vantaa perii siis maksuilla täysimääräisenä kulut, jotka sille aiheutuvat rakennusvalvonnasta.

Vaikka maksuja poistetaan, se ei vähennä kaupungin tuloja, koska maksuja myös korotetaan. Maksut nousevat keskimäärin noin 4,3 prosenttia.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut