Hakunilalainen Salaado, 22, tekee töitä nuorten ja lasten eteen – Jokaisella nuorella on taustastaan riippumatta oikeus tavoitella unelmiaan

Koulutus: Kulttuuriseppä-tunnuksen saanut hakunilainen Salaado Qasim toivoo, ettei nuoren tausta vaikuttaisi siihen, millaista urapolkua hänelle tarjotaan.

Haastattelu ei ole vielä edes kunnolla alkanut, mutta Salaado Qasim on jo ehtinyt puhumaan pitkään siitä, miten lapsia ja nuoria tulisi kannustaa ja miten opettajien tulisi kohdella kaikkia oppilaita tasavertaisesti, oppilaiden taustasta riippumatta.

Asiantuntevasti ja jämäkästi lasten ja nuorten puolesta puhuva Qasim on 22-vuotias hakunilalainen yliopisto-opiskelija.

Joulukuussa hän sai Vantaan kaupungin myöntämän Kulttuuriseppä-tunnustuksen monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden hyväksi tekemästään työstä.

Nuoresta iästään huolimatta Qasim on ehtinyt saada paljon aikaan. Omien opintojensa lisäksi hän on perustanut järjestön auttamaan eri taustoista tulevia nuoria heidän urapolullaan.

Qasim itse on saavuttanut unelmiensa opiskelupaikan. Hän opiskelee kulttuurintutkimusta Helsingin yliopistossa.

– Olen ollut yläkouluikäisestä asti kiinnostunut kulttuureista, uskonnoista ja eri maiden historioista, Qasim sanoo.

Opettajan tehtävänä on ohjata oppilaita ymmärtämään erilaisuutta.

Kannustusta hän on saanut muun muassa omalta äidiltään.

– Äitini on aina korostanut minulle ja sisaruksilleni, että opiskelu kannattaa. Hän on ylpeä siitä, että opiskelen nyt korkeakoulussa.

Qasimin tavoitteena on valmistua uskonnon ja historian opettajaksi. Myös tulevassa työssään hän haluaa vaikuttaa.

– Opettajan tehtävänä on ohjata oppilaita ymmärtämään erilaisuutta. Opettajan ammattietiikkaan kuuluu suvaitsevaisuuden edistäminen, Qasim määrittelee.

Omaa urapolkuaan pohtiessaan Qasim kertoo löytäneensä suurimman osan koulutusaloja koskevasta tiedosta itse. Koulussa kävi kyllä eri ammattien edustajia kertomassa työstään, mutta kattaus oli Qasimin mielestä liian suppea.

– Koulussa vieraili tunnettujen, perinteisten ammattien edustajia, kuten lääkäri. Olisi hyvä, jos nuoret saisivat kattavammin tietoa eri aloista.

Myös opinto-ohjaajat ovat tärkeässä roolissa.

– He voivat kertoa siitä, millaisia uramahdollisuuksia koulutusalat tarjoavat. Vaihtoehtoja on todella paljon. Paljon enemmän kuin mitä moni luulee.

Qasim kantaa huolta siitä, että osa oppilaista kokee jo varhain, etteivät koulu ja opinnot ole heitä varten.

– Koulussa tulisi puhua enemmän siitä, että aivoja voi verrata lihakseen. Niitä voi kehittää harjoittelemalla. Vaikka opinnot eivät meinaisi sujua, lapsiin ja nuoriin tulisi valaa toivoa kertomalla, että koulumenestystä voi parantaa harjoittelemalla.

Qasimin puheessa toistuu vaatimus siitä, että opettajien tulisi tukea yhtä lailla kaikkia oppilaita. Jokaisen tulisi kokea olevansa jossain onnistunut ja hyvä.

Kulttuuriseppä-tunnuksen perusteluissa mainitaan myös se, että Qasim on perustanut Rauhan ja hyvinvoinnin järjestön.

Järjestön tavoitteena on varmistaa, että uraohjausta on tarjolla kaikille.

– Järjestämme mentorointia ja vertaistukiryhmiä, joissa ratkaistaan yhdessä työelämään ja opiskeluun liittyviä haasteita. Lisäksi organisoimme kirjakerhoja ja suomen kielen kursseja, joiden tarkoituksena on parantaa kielitaitoa ja kulttuurintuntemusta, Qasim kertoo.

Tunnustus

Kulttuuriseppä

Vantaalla jaetaan vuosittain Kulttuuriseppä-tunnustus vantaalaiselle henkilölle, yhteisölle tai yhdistykselle, joka on työllään, teoillaan ja asenteellaan edistänyt kulttuurien välistä ymmärrystä ja vuorovaikutusta.

Tunnustuksen saajan valitsee ehdotusten perusteella työryhmä, johon kuuluvat edustajat monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnasta, kaupungin edustajia sekä edellisen vuoden Kulttuuriseppä.

Tunnustusta on jaettu vuodesta 2007 lähtien.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut