Telia vapauttaa taajuuksia uusille tekniikoille – sulkee yhden verkoistaan

Teleoperaattori Telia poistaa 3g-verkkonsa käytöstä vuoden 2023 loppuun mennessä. Tarkoitus on vapauttaa taajuuksia uusille tekniikoille.

3g-verkon sulkemisen myötä taajuuksia ja investointeja vapautuu 5g:lle ja muille uusille tekniikoille, kertoo Telia tiedotteessa. 4g- ja 5g-verkot tarjoavat enemmän kapasiteettia, nopeutta ja muita verkon ominaisuuksia koko ajan kasvavaan käyttöön.

– Teknologiat kehittyvät nopeasti. 5g-verkko on jo laajasti käytössä, 4g-puhe on tuotu verkkoon ja esineiden internetiä palvelevat uudet tekniikat kuten lte-m ja Narrowband IoT kattavat jo koko Suomen. Nyt on hyvä ajankohta saatella hyvin palvellut 3g-verkko kohti auringonlaskua, sanoo Telian teknologiajohtaja Jari Collin tiedotteessa.

Verkon sulkemisen jälkeen 3g-puhelimet ja -liittymät toimivat edelleen gsm-verkossa. Datayhteydet edellyttävät käytännössä 4g-palveluihin siirtymistä.

– Autamme asiakkaitamme päivittämään palvelunsa parin vuoden siirtymäaikana heille parhaiten sopivalla tavalla. Mobiiliverkon aktiiviset netinkäyttäjät ovat jo suurelta osin siirtyneet 4g:hen ja 5g:hen, joten 3g:stä luopuminen ei muodosta isoa murroskohtaa mobiilipalveluiden kehityksessä, arvioi Collin.

Telian mobiiliverkot edustavat tällä haavaa neljää eri sukupolvea: 2g eli gsm, 3g, 4g ja uusimpana nopeasti laajentuva 5g.

3g:n sulkemisen jälkeen gsm-verkko palvelee edelleen mobiilipuheluita sekä ensimmäisen sukupolven koneliittymiä.

Myös operaattori Elisa on ilmoittanut vapauttavansa vuoden 2023 jälkeen 3g:n taajuudet 4g-verkon käyttöön.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut