Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Suosittu kahvila sai lähtöpassit Hakunilassa – Yrittäjä: Luulin irtisanomista ensin vitsiksi

Vantaan kaupunki on irtisanonut Håkansbölen kartanolla sijaitsevan pehtoorin kahvila ja sisustuspuoti Ruunan vuokrasopimuksen. Vuokrasopimus päättyy maaliskuun lopussa.

Kahvila on ollut hyvin suosittu muun muassa ulkoilijoiden keskuudessa.

– Olemme tiedosta hyvin järkyttyneitä. Ajattelin irtisanomistiedon saatuani, että onko tässä kyseessä jokin vitsi, eihän tämä voi olla totta, Ruunan yrittäjä Taina Anttila toteaa.

Anttila kummastelee kaupungin tapaa toimia.

– Kaupunki ei vastannut meidän yhteydenottoihimme. Vasta kun lakimiehemme laittoi kaupungille postia, tuli vain vastaus, että vuokrasopimus päättyy ja toiminta kilpailutetaan uudestaan.

Yrittäjällä on ollut tieto, että kaupunki kunnostaa kartanoalueen rakennuksia, mutta sopimuksen irtisanomisesta ja toiminnan kilpailuttamisesta ei ole aiemmin kerrottu mitään.

– Ruuna avattiin voitettuamme tarjouskilpailun vuonna 2018. Olemme sen jälkeen kehittäneet toimintaamme pitkällä tähtäimellä.

Anttilan mielestä kaupungin tapa toimia on pöyristyttävä.

– Jos meille olisi kolme vuotta sitten kerrottu, että homma kilpailutetaan kolmen vuoden kuluttua uudestaan, niin emme tietenkään olisi lähteneet investoimaan.

Vantaan kaupunki ei ole Anttilan mukaan valmis neuvottelemaan asiasta eikä maksamaan korvausta yrittäjälle.

– Irtisanomiseen ei liity sopimusrikkomusta tai vastaavaa meidän puoleltamme.

Ruuna on kasvattanut suosiotaan tasaisesti. Anttila korostaakin mahdollisen uuden yrittäjän hyötyvän kaikesta siitä työstä, jota Ruunan väki on kolmen vuoden ajan tehnyt.

– Olemme luoneet palveluita yksityisasiakkaiden lisäksi myös yrityksille. Kyse ei ole lähiökahvilasta, vaan asiakkaita tulee meille kaukaakin.

Remontin yhteydessä kartanoalueen tallirakennukseen tullaan rakentamaan kesäkäyttöön juhlatila. Myös se tulee tarjouskilpailulla valittavan yrittäjän käyttöön.

Anttila on ollut tilan suunnitteluvaiheessa kaupungin apuna ravitsemusalan asiantuntijana.

– Olemme suunnittelupalavereissa ymmärtäneet tilojen tulevan meidän käyttöömme tai että olisimme neuvottelemassa niiden vuokraamisesta. Korvausta antamastamme asiantuntemuksesta emme ole saaneet.

Yrityksen lopettaminen vaikuttaa viiden henkilön työhön. Kaksi kokoaikaista työtekijää jää kokonaan työttömiksi.

– Yrittäjälle jää lisäksi toiminnan aloittamisesta aiheutuneet kymmenien tuhansien eurojen velat, Anttila toteaa.

Lue myös:

Kaupunki kommentoi Ruuna-kahvilan sopimuksen irtisanomista – "Olemme saaneet paljon palautetta"

Yrittäjä toteutti unelmansa – Håkansbölen kartanon kahvila ja sisustuspuoti auki lauantaina