Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varasitko kirjastosta aineistoa mutta et hakenut sitä? Varaudu kohta rapsahtavaan laskuun

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa eli Helmet-kirjastoissa aletaan periä asiakkailta yhden euron maksu varauksista, joita ei ole noudettu tai peruttu viimeiseen noutopäivään mennessä.

Noutamattoman varauksen maksu otetaan käyttöön kirjastoihin kohdistuvien koronarajoitusten lieventyessä, kuitenkin viimeistään ensi kesäkuun alussa.

Aineistojen varaaminen on edelleen maksutonta.

Maksun suuruus on 1 euro per varattu teos, esimerkiksi kirja tai levy, Helmet tiedottaa. Maksua ei määrätä alle 18-vuotiaille, kotipalvelun asiakkaille, joustoasiakkaille eikä yhteisöasiakkaille kuten kouluille ja päiväkodeille.

Maksun tarkoitus on saada varattu aineisto kirjaston asiakkaille nykyistä nopeammin. Varaaminen on yleistynyt pääkaupunkiseudun kirjastoissa. Samalla on yleistynyt se, että varauksia ei haeta.

Varauksia tehdään Helmet-kirjastoissa vuosittain 2,8 miljoonaa. Varattuja teoksia jää noutamatta 14 prosenttia. Vuosittain siis 400 000 kirjaa odottaa varaushyllyssä turhaan hakijaa samalla kun joku toinen odottaa juuri sitä teosta luettavakseen.

Varausten noutamatta jättäminen hidastaa aineiston kiertonopeutta, pidentää varausjonoja ja heikentää asiakkaiden tyytyväisyyttä kirjastoon. Helmet huomauttaa, että kirjojen turha kuljettaminen eri puolille pääkaupunkiseutua myös kuormittaa ympäristöä.

Henkilöstön työaikaakin vapautuu noutamattomien varausten käsittelystä muihin tehtäviin.

Useimmissa Suomen kunnissa on jo aiemmin otettu käyttöön maksu noutamatta jääneistä varauksista. Niissä maksu ei ole vähentänyt varaamisen suosiota.

Maksua ei peritä, jos asiakas hakee varauksensa viimeistään viimeisenä ilmoitettuna noutopäivänä tai peruu varauksen.

Helmet muistuttaa, että varaukset voi peruuttaa milloin tahansa. Varaukset voi myös lukita ennen kuin ne ovat matkalla-tilassa.

Helmet on pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot.