Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Asuntokaupoilla pelätään erityisesti yhtä asiaa – nuoret murehtivat lisäksi oman talouden kestämistä

Suomalaisten suurin huolenaihe asuntoa ostaessa on paljastuva home ja kosteusvauriot.

Nuoret ikäluokat murehtivat myös, kestääkö oma talous asunnon ostamisen, ilmenee tuoreesta selvityksestä.

Rakennusyhtiö JM Suomen teettämässä kyselyssä toiseksi useimmin huolenaiheeksi nousi rakennuttajan tekemät virheet ja kolmanneksi meluavat naapurit.

Neljänneksi suurin huolenaihe oli asunnon arvon laskeminen itsestä riippumattomien tekijöiden vuoksi.

Kyselyyn vastasi tuhat 18-74 -vuotiasta henkilöä ympäri maata. Peräti 70 prosenttia vastaajista ilmoitti suureksi huolenaiheekseen asuntoa ostettaessa sieltä löytyvän homeen tai kosteusvaurion. Huoli oli selvästi suurin kaikissa ikäluokissa.

– Aihe on valitettavasti koskettanut sekä vanhempaa että nuorempaa rakennuskantaa viime vuosina ja on meidän kaikkien asuntoja rakentavien ja myyvien vastuulla lieventää tätä ihmisten selkeää huolta, toteaa tiedotteessa JM Suomen tuotantojohtaja Ari Anttilainen.

Vaikka home tai kosteusvauriot olivat myös 18-24 -vuotiaiden yleisin huolenaihe, muut vastaukset poikkesivat tutkimuksessa muista ikäryhmistä.

Nuoret olivat toiseksi eniten huolissaan siitä, että he maksavat asunnosta liikaa ja kolmanneksi eniten siitä, että he eivät pysty maksamaan asuntolainaansa takaisin. Nämä huolenaiheet koskettivat noin 40 prosenttia nuoria vastaajia.

Nuoria aikuisia huolettaa korostuneesti myös asunnon arvon laskeminen oman toiminnan takia. Näin heistä ajatteli liki viidennes, kun taas kaikista vastaajista saman huolen jakoi vain kuusi prosenttia.

– Tässä korostuu varmasti se, että nuoret ovat epävarmoja siitä, osaavatko he pitää asunnostaan tarvittavalla tavalla huolta. Kannustankin kaikkia vanhempia olemaan varsinkin muuton alussa nuoren tukena ja käymään asumisen perusasiat läpi, vaikka ne tuntuisivat omalla kohdalla itsestäänselvyyksiltä, Anttilainen kertoo.

Rakennuttajan tekemät virheet huolettivat 44 prosenttia kaikista vastaajista.

– Tämäkin on herättävä tulos, sillä jokaisen rakennuttajan tavoitteena tulisi olla nollavirheluovutus, eli virheetön asunto asukkaalle, huomauttaa Anttilainen.

Hänen mukaansa uudiskohteissa tätä huolta voi lievittää tutustumalla uuteen tulevaan asuntoonsa ennakko- tai muuttotarkastusvaiheessa.

Jos korjattavaa tulee vastaan, on niihin puututtava ja korjaustoimenpiteet tehtävä mahdollisimman nopeasti aikataulujen puitteissa.