Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (krar) suosittelee, että AstraZenecan koronavirusrokotteita käytetään toistaiseksi vain alle 70-vuotiaiden rokottamiseen, kertoi ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).
Hän puhui parhaillaan keskiviikkona aamupäivällä pidetyssä THL:n, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Fimean yhteisessä tiedotustilaisuudessa.
Lähtökohtana rokotteiden kohdentamiselle on lääketieteellinen riskiarvio, kuten luvut eri ikäryhmien kuolleisuudesta ja vakavista infektioista.
– Eli tavoitteena estää tautitaakkaa, vähentää kuolemia ja eliniän menetystä, Nohynek totesi.
Fimean kliinis-farmakologisen yksikön päällikkö Jukka Sallinen kertoi, että AstraZenecan rokotteen suhteellisesta tehosta yli 55-vuotiailla tarvitaan vielä lisää tutkimustuloksia, koska tähän mennessä tehdyissä tutkimuksissa vanhempien ikäryhmien edustajia on sattunut koeryhmään liian vähän.
– Voidaan olettaa, että teho myös vanhemmissa ikäryhmissä on riittävä.
Jo se, että olemme saaneet rokotteita jo nyt, on minusta aikamoinen yllätys.
Ylilääkäri Sari Ekholm, STM
Hanna Nohynekin mukaan Suomessa on päätetty rokottaa myös yli 55-vuotiaita, koska katsottiin, että kuolemia ja vakavia tauteja voidaan ehkäistä parhaiten asettamalla raja 70 ikävuoteen.
Alle 70-vuotiaista ensimmäisenä rokotetaan perussairautensa vuoksi riskiryhmissä olevat alkaen vanhimmista. Lisäksi kärjessä ovat terveydenhuollon kantokyvyn kannalta keskeiset sote-työntekijät.
– Eli noudatamme kansallista rokotestrategiaa, sanoi Hanna Nohynek.
Riskiryhmien määrittelyä tarkennetaan ennen kuin rokote otetaan käyttöön.
Riskiryhmiin kuulumattomia työikäisiä ei ole Nohynekin mukaan toistaiseksi ole asetettu rokotusjärjestykseen esimerkiksi ammatin mukaan muuten kuin että sote-työntekijät ovat listan kärkijoukoissa.
Milloin sitten tavallisia työikäisiä aletaan rokottaa?
– Kyllä tässä vielä kestää, sanoi THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.
Koronarokotuksista kieltäytyvät sairaanhoitajat aiheuttavat huolta Virossa
Kaikkien koronarokotteiden annosväliä suositellaan nyt pidennettävän 12 viikkoon.
– Tiedetään, että saadaan parempi suoja, kun annosväliä pidennetään. Silloin immuniteetti vahvistuu, Nohynek sanoi.
Lisäksi väliä pidentämällä saadaan nopeammin rokotettua isompi määrä ihmisiä.
– On tärkeä saada mahdollisimman moni rokotettua ensimmäisellä annoksella, josta tiedämme tulevan erittäinkin hyvä suoja.
Sallisen mukaan eri rokotteiden välillä ei ole todettu merkittäviä eroja haittavaikutuksissa.
Suomessa voitaisiin rokottaa viikossa puoli miljoonaa tai 600 000 ihmistä, jos rokotteita saataisiin rajattomasti, kertoi Mia Kontio.
– Tästä ei siis ole kyse, vaan rokotteiden saatavuudesta.
Jukka Sallisen mukaan on ymmärrettävää, että rokotteita ei saada kovin suuria määriä kerrallaan.
– Täytyy muistaa, että rokotteiden tuotanto on erittäin monimutkaista, varsinkin että niitä saadaan tehtyä isoja määriä laadukkaasti. Myöskään jakeluketju ei ole yksinkertainen.
Lähiviikkoina Suomeen odotetaan noin 100 000 rokoteannosta viikossa, kertoi STM:n ylilääkäri Sari Ekholm. Pidemmälle tulevaisuuteen ei ole tietoa, mutta saatavuuden odotetaan Ekholmin mukaan paranevan kevään mittaan.
– Jo se, että olemme saaneet rokotteita jo nyt, on minusta aikamoinen yllätys.
Parhaat asiantuntijat hänen mukaansa arvioivat viime keväänä, että rokotteita saataisiin aikaisintaan vuoden päästä eli tämän vuoden huhtikuussa.
Ekholm huomautti, että ennen pandemiaa maailmassa ei juurikaan ollut ylimääräistä rokotetuotantokapasiteettia, joten kaikki koronarokotteet tuotetaan uudella kapasiteetilla.
Rokoteannoksia on rokotusrekisterissä tällä hetkellä yhteensä noin 174 000, kertoi Mia Kontio. Todellinen rokotemäärä on hänen mukaansa useita tuhansia enemmän, koska kaikkia rokotteita ei ole vielä kirjattu järjestelmään.
Yli 80-vuotiaiden rokotettujen määrä on noussut nopeasti.
– Varovaisella arviolla yli 70-vuotiaat olisi rokotettu uudella ohjelmalla ainakin kerran rna-rokotteella viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.
Kakkosannosta päästään antamaan heti perään.
Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotustahti riippuu Kontion mukaan täysin siitä, millä aikataululla AstraZenecan rokotetta saadaan Suomeen.
– Odotettu on, että noin kaksi miljoonaa henkilöä on saanut huhtikuun loppuun mennessä ainakin yhden annoksen rokotetta.
Muokattu 3.2.2021 kello 11.25: Lisätty Jukka Sallisen kommentit. Kello 11.40: Lisätty Sari Ekholmin kommentit. Kello 11.47: Lisätty Nohynekin kommentti siitä, miksi Suomessa rokotetaan AstraZenecalla myös yli 55-vuotiaita. Kello 11.59: Tarkennettu riskiarvion perusteita, lisätty tietoa työikäisten ei-riskiryhmäläisten rokottamisesta sekä Nohynekin kommentti ensimmäisen annoksen antamasta suojasta. Kello 12.07: Muutettu tiedotustilaisuuden ajankohta "meneillään olevasta" "keskiviikkona aamupäivällä pidetyksi".
Koronaviruksen leviäminen näkyy jätevedessä jo ennen tartuntojen testausta