Jos ajaa taksilla tänään keskiviikkona pääkaupunkiseudulla, voi matkansa mahdollisesti maksaa aika erikoisella tavalla.
Taksiliitto on nimittäin aloittanut kampanjan paremman taksikulttuurin puolesta. Tavoitteena on sujuvoittaa taksilla liikkumista niin asiakkaiden kuin taksiyrittäjien näkökulmasta.
Kampanjaan kuuluu, että keskiviikkona liikkeellä on mielipidetakseja. Kun asiakas astuu tällaiseen taksiin ja kertoo oman mielipiteensä taksikulttuurista, matka on hänelle ilmainen.
Taustalta löytyy kahden vuoden takainen lainsäädännön muutos.
– Lainmuutos on heikentänyt suomalaisten luottamusta taksiin, vaikka valtaosa alalla toimivista yrittäjistä haluaa tarjota asiakkailleen parasta mahdollista palvelua. On tärkeää hälventää ennakkoluuloja ja löytää keinoja palauttaa varsin korkealla tasolla ollut luottamus, sanoo Taksiliiton järjestöpäällikkö Katja Saksa tiedotteessa.
Korona on koetellut taksialaa enemmän kuin mikään koskaan aiemmin, Saksa toteaa.
– Mutta haluamme katsoa eteenpäin. Liittona olemme jäsenyrittäjiemme tukena ja haluamme myös, että taksi olisi houkutteleva työpaikka myös uusille kuljettajille ja että asiakkaiden on mukavampi nousta taksin kyytiin ja että liikkuminen paikasta toiseen olisi entistäkin sujuvampaa.
Pääkaupunkiseudulla, Oulussa ja Rovaniemellä asiakkaat voivat hypätä mielipidetaksin kyytiin ja saavat matkansa veloituksetta kertomalla oman mielipiteensä siitä, miten taksikulttuuria voisi kehittää paremmaksi.
– Toivomme, että asiakkaat antavat meille palautetta kokemuksistaan, mutta myös konkreettisia kehitysehdotuksia pienistä ideoista suuriin. Otamme kaikki kommentit ja näkemykset kiitollisina vastaan, ja käytämme niitä toimintamme ja taksialan kehittämisessä, Saksa sanoo.
Pääkaupunkiseudulla Saksa ja Taksiliiton tiedottaja Anne Jormanainen jalkautuvat takseihin haastattelemaan asiakkaita.
Mielipidetaksit ovat Lähitaksin, Taksi Helsingin ja Otaxin takseja, joita voi keskiviikkona 3. helmikuuta tilata puhelimitse tehtävissä varauksissa. Mielipiteet dokumentoidaan ja Taksiliitto jakaa niitä myöhemmin sosiaalisessa mediassa.