Rajoituksista on tullut Vantaan lukiolaisille arkea – penkkareiden peruminen harmittaa, mutta toivo normaaleista ylioppilasjuhlista elää yhä

Elina Vuorelalla on käsillä viimeiset kuukaudet lukio-opintoja Tikkurilan lukiossa. Kirjoitukset lähestyvät, ja lukuloma on jo ovella. Tämän vuoden abiturientit lähtevät lukulomalle aivan eri tunnelmissa kuin abit aiempina vuosina. Etäopiskeluja on takana useita kuukausia, joten lukuloma ei paljon nykyhetkestä eroa. Penkkaritkaan eivät tällä kertaa anna vauhtia tulevaan puurtamiseen.

– Se harmittaa tosi paljon. Olen itse abitoimikunnassa ja yksitellen kaikki abivuoden perinteet on peruttu. Jokaisen tapahtuman kohdalla oli aina pieni toivo, että ehkä ne voidaan pitää. Vaikka penkkareiden mahdollisesta peruuntumisesta puhuttiin, niin kyllä me kavereiden kanssa katselimme penkkariasuja ja muita.

Pettymystä Vuorela lievittää miettimällä positiivisia asioita.

– Saimme pitää vanhojentanssit ja on edelleen mahdollista, että voimme viettää ylioppilasjuhlat normaalisti.

Etäopiskelun hän kertoo sujuneen mukavasti, vaikka alkuvaiheessa tuntui siltä, että ote herpaantuu. Rytmi ja rutiinit katosivat. Hän kuvailee noita hetkiä kuplaksi, jossa syntyi illuusio siitä, että aikaa on rajattomasti. Tehtäviin oli vaikea tarttua ja ne kasaantuivat, kun niiden deadlinet tuntuivat olevan jossakin hamassa tulevaisuudessa.

Vaati ponnisteluja saada tilanne taas haltuun.

– Kun sitten pääsi taas siihen opiskelun flowhun, osasta aineita alkoi tulla jopa parempia tuloksia.

Vuorela tietää, että joillekin itsenäinen opiskelu on ollut erityisen hankalaa, ja opinnot venyvät nyt suunniteltua pidemmiksi.

– Kannustan laatimaan tarkat lukusuunnitelmat ja pitämään niistä tiukasti kiinni. Kalenteri on sellainen, mistä jaksan puhua. Moni jättää sen käyttämiseen kokonaan, mutta se on oikeasti lukiolaisen paras kaveri.

Hän on muistutellut itseään myös siitä, että opintojen lähtökohta ja tarkoitus ei ole muuttunut mitenkään.

– Opiskelet vain itseäsi varten. Ja jos päätät, että nukut kaikki päivät, aiheutat loppujen lopuksi ongelmia vain itsellesi.

Ystävät ovat olleet suuri tuki yksinäisen puurtamisen keskellä. Pahimpien rajoitusten aikaan koulutehtäviä tehtiin yhdessä videopuheluiden välityksellä.

– Nyt tapaamme joskus pienissä porukoissa jonkun luona ja opiskelemme yhdessä.

Kotona opiskellessa vaikeat tehtävä jäävät helposti rästiin. Töitä tuntuu olevan enemmän kuin lähiopetuksessa.

Silja Rautavaara käy Tikkurilan lukiossa toista luokkaa. Suurin osa lukiosta on siis kulunut poikkeusolosuhteissa. Opinnot ovat sujuneet ihan mukavasti, vaikka usein tuntuu, että etäopiskelussa töitä joutuu paiskomaan lähiopiskelua enemmän.

– Esimerkiksi läksyjä tulee tehtyä enemmän, sillä ne palautetaan, toisin kuin lähiopiskelussa.

Ajoittain tekemistä on hyvinkin paljon. Niistä suoriutuminen vaatii tarkkaa aikataulutusta ja tehtyjen aikataulujen noudattamista.

– Käytän itse sähköistä kalenteria. Ilman sitä en muistaisi muun muassa palautuspäiviä. Pidän siitä, jos opettaja antaa kaikki päivämäärät heti kurssin alussa. Silloin ne voi jo ennalta sovittaa omiin aikatauluihin.

Se, missä määrin kotona jaksaa puurtaa, riippuu paljon päivästä. Rautavaara on huomannut, että kolme päivää jaksaa keskittyä kunnolla, sitten ote alkaa herpaantua.

– Nytkin tuntuu, että olen tehnyt ihan hyvin töitä, mutta silti rästitekemistä on aika paljon. Vaikeat tehtävät jäävät helposti roikkumaan, hän harmittelee.

Vanhojen tanssien siirtyminen ei Rautavaaraa haittaa. Hän uskoo, että ajankohta myöhemmin keväällä on jopa parempi, saisihan silloin juhlia mahdollisesti paremmassa koronatilanteessa.

– Se tietenkin ärsyttäisi todella paljon, jos ne peruttaisiin kokonaan. Olemme jo hankkineet kalliit mekot. Ei olisi reilua, että yhdeltä ikäluokalta ne jäisivät kokonaan väliin. Jos ne tältä vuodelta peruttaisiin, niin toivon, että ne pidettäisiin kuitenkin abivuonna.

Voimaa arkeen tuo yhdessäolo ystävien kanssa. Viikonloppuisin kavereita ehtii tavata, mutta arkena mennään pääosin videopuheluiden voimin.

– Hankalimmissa aineissa, kuten kemiassa ja matematiikassa, autamme toisiamme puolin ja toisin. Toivottavasti viimeistään abivuonna pääsemme käymään koulua ihan normaalisti.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut