Pakkasajan nurinkurisuus: termostaatteja neuvotaan säätämään pienemmälle – tässä syy

Asunnon lämpötilaa saa säädettyä kiertämällä lämpöpatterin termostaattia. arkisto/Arto Henriksson
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Ilmatieteen laitos varoittaa mahdollisesti vaarallisen kovasta pakkasesta nyt koko Suomen eteläisemmässä osassa. Pakkasvaroitus on voimassa vielä huomenna lauantaina. Kovilla pakkasilla moni lisää kotinsa lämmitystä laittamalla lämpöpattereihin lisää lämpöä, mutta DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmen mukaan kannattaa tehdä päinvastoin, ainakin ympäristösyistä.

– Kun lämpöpattereita säädetään kovalla pakkasella pienemmälle, saadaan leikattua kulutushuippuja ja vältettyä polttoöljyn käyttöä. Termostaatit voi kääntää takaisin päälle, kun asunto alkaa tuntua viileältä, kertoo Lietsalmi DNA:n tiedotteessa.

– Lämmitystä voi muutenkin säätää pienemmälle esimerkiksi öisin tai poissa ollessa. Suositeltava asuinhuoneen lämpötila on 20–22 astetta. Älä kuitenkaan pidä vähän käytettyjä sisätiloja ja huoneita pitkään täysin kylminä, sillä tuolloin niihin voi kertyä kosteutta, hän jatkaa.

Kovat pakkaset näkyvät epäekologisina piikkeinä kaukolämmön tuotannossa ja voi jopa kaksinkertaistaa kulutuksen verrattuna pikkupakkaseen. Iso lämmityksen tarve pakottaa kaukolämpöyhtiöt käynnistämään pääasiassa fossiilisilla polttoaineilla toimivia varavoimaloita, minkä vuoksi ilmastopäästöjen kasvu kertaantuu. Siksi lämmityksen säätäminen pienemmälle fiksusti on erityisen tärkeää kovilla pakkasilla.

On myös asioita, joita paukkupakkasilla tulee välttää.

– Kovimmilla pakkasilla ei kannata tuulettaa lainkaan. Jos pakkasta on vähemmän, tuuleta mahdollisimman nopeasti ja mieluusti ristivedolla. On myös faktaa, että merkittävä osa kodin lämmöstä voi karata ikkunoiden kautta ulos. Vetoisuuden takia sisälämpötilaa nostetaan helposti liian korkeaksi. Ikkunoiden ja ovien tiiviys kannattaa tarkistaa tunnustelemalla, sillä tiivisteiden kuntoa ei välttämättä näe vain silmämääräisesti, Lietsalmi neuvoo.

Kylmää säätä on nyt myös eteläisemmässä Suomessa. Arkisto / Sami Lettojärvi

Vuositasolla yhden asteen tiputtaminen laskee lämmityskuluja tiedotteen mukaan noin viisi prosenttia. Viileässä makuuhuoneessa myös nukkuu tutkitusti paremmin kuin kovin lämpimässä.

Tiedotteessa neuvotaan säästöihin myös muun muassa seuraavalla tavalla:

Sulje turhat lämmitykset

Osan tiloista voi jättää kokonaan kylmilleen kovalla pakkasella. Ulkovarastot eivät tarvitse kuivana pysymiseen lämmitystä kovalla pakkasella. Pakkasilma on kuivaa eikä edistä kosteusvaurioita. Lämmitys pitää kuitenkin säätää päälle, kun lämpötila lähestyy nollaa.

Sisätiloissa vähän käytetyt kodin tilat ja esimerkiksi porraskäytävät voi säätää viileämmiksi. Älä kuitenkaan pidä vähän käytettyjä sisätiloja ja huoneita pitkään täysin kylminä, sillä tuolloin niihin voi kertyä kosteutta.

Kuluttaja: Märkä pyykki laskee lämpötilaa asunnossa – nämä ovat kuivausrummun plussat ja miinukset

"Kolme asukasta muutti kylmyyden vuoksi pois" – Kauniaisissa sijaitsevassa talossa hytisty jopa 14 asteen lämpötilassa, kotona perusvarustuksena toppatakki ja hanskat

Meriveden lämmön hyödyntämistä tutkitaan nyt kymmenien metrien syvyydessä – jättihanke voisi tuottaa jopa Salmisaaren hiilivoimalaa vastaavan kaukolämpötehon

Vesa, 57, ja Tuomas, 50, kiertävät pakettiautolla Helsingin yössä auttamassa – "Ihmisten lähettämät vinkit ovat meille äärettömän tärkeitä"

Paleleeko koirasi ulkoillessa pakkasella – ja mitä voi tehdä? Tässä merkit joista tunnistat kylmettymisen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut