Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingillä ja Vantaalla vireillä yhteinen yhtiö kaupunkien raideliikenteeseen – "Yhteishankinnassa Vantaa säästäisi parin ratikan verran"

Helsinki ja Vantaa ovat perustamassa seudullista kaupunkiraideliikenneyhtiötä, joka aloittaisi toimintansa vuoden kuluttua.

Tarkoitus on keskittää raideliikenteen osaaminen yhteiseen yhtiöön. Vantaalla mielenkiinto seudulliseen yhtiöön liittyy raitiovaunukaluston yhteishankinnan ja varikon suunnittelun valmisteluun.

– Kyse on järkevästä askeleesta. Vantaan olisi epätaloudellista toimia ratikkahankkeessa yksin, sanoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

Päätös Vantaan raitiotiestä tehdään selvitysten jälkeen Vantaan valtuustossa vuonna 2023.

Pääkaupunkiseudun raitiotie- ja metroliikenne on käytännössä HKL:n raideliikennettä. Seudullinen kaupunkiraideliikenneyhtiö on tarkoitus perustaa siten, että se mahdollistaisi Espoon liittymisen mukaan myöhemmässä vaiheessa.

Penttilä pitää Espoon mukaantuloa luonnollisena, koska sama metro kulkee sielläkin.

– Kolmen ison kaupungin raideliikenne on järkevää jollakin aikavälillä yhdistää samaan yhtiöön.

Yhteinen yhtiö keskittää paitsi osaamista, myös tuonee kustannustehokkuutta raideliikenteeseen.

Kaupunkien omistama Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy omistaa raideliikenteen vaunukaluston, myös ne junat, joita VR operoi lähijunaliikenteessä.

– Vantaan ensimmäiseen raideliikennepätkään tarvitaan 25 ratikkaa ja yhteishankinta säästää ainakin parin ratikan verran, Penttilä sanoo.

Seudullisen yhtiön valmistelu on alustavasti organisoitu siten, että Helsingin ja Vantaan yhteinen kaupunkiraideliikenneyhtiö voisi aloittaa toimintansa vuoden 2022 alussa.

VR ei ole osallisena hankkeessa. Penttilä muistuttaa, että VR on vain operaattori pääkaupunkiseudun liikenteessä.

– VR ei omista junakalustoa, vaan se on kaupunkien omistuksessa.