Rohkeasti omannäköinen – Saaren pariskunnan personallista kotia on rakennettu ja sisustettu pikkuhiljaa

Asuminen: Vapaalalaiskodin jäljittely olisi vaikeaa.

Saaren pariskunnan kodissa on kuusia valoineen pitkälle kevääseen. He kutsuvat niitä pimeän ajan valoiksi. Kun kuuset viedään varastoon, niiden tilalle tuodaan roomalaiset pylväät. Jari Saari on itse tehnyt ovaalinmuotoisen ruokapöydän. Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Se on siilin syytä. Siiliä saadaan kiittää siitä, että Liisa ja Jari Saari muuttivat Vapaalassa sijaitsevaan kotitaloonsa, jossa he ovat viihtyneet kohta jo 50 vuotta.

Talo oli tuolloin rämä puutalo ja Saaren perheeseen oli juuri syntynyt vauva.

– Talossa oli silloin oikeastaan vain yksi huone. Siihen sopivat juuri ja juuri meidän iso parisänkymme ja vauvan sänky, Liisa Saari kertoo.

Nyt tilaa on enemmän, eikä se johdu siitä, että kaikki kolme lasta ovat jo muuttaneet omilleen ja lapsenlapsiakin on jo yhdeksän.

Huoneita ja terasseja on tehty vuosien varrella lisää. Sen lisäksi koti on pikkuhiljaa muotoutunut yhä paremmin vastaamaan Saaren pariskunnan toiveita.

Sisustustyyliä on vaikea kuvailla. Joku voisi sanoa ”erikoinen”, toinen käyttäisi varmasti sanaa ”persoonallinen” tai omaleimainen. Varmaa on, ettei tyyliä ole kopioitu, se on luotu itse.

Olemme molemmat kiinnostuneet henkisistä asioista.

– Meitä ovat inspiroineet Rooma ja tietenkin se, että olemme molemmat kiinnostuneet henkisistä asioista, korutaiteilija Jari Saari kertoo.

Roomasta tuovat tuulahdukset esimerkiksi komeat pylväät, jotka on siirretty alkuvuoden pimeäksi ajaksi pois valoilla koristeltujen kuusten tieltä.

Kodissa on paljon valoja. Valoja on ripustettu katonreunaan ja pöydillä on kynttilöitä. Kynttilöitä on myös saunassa, jossa Saaret kylpevät joka ilta. Saunakynttilöitä pitävät sylissään kipsiveistokset, jotka löytyivät halpahallista sattumalta.

– Ostimme sen kaupan melkein tyhjäksi. Siellä oli kaikkea sellaista, josta me pidämme, Liisa Saari kertoo.

Saunaa valvovat halpahallista ostetut kipsiveistokset. Päivi Tuovinen

Saaret nimeävät kodin lempipaikakseen kohdan, josta on näkymä olohuoneeseen ja sen peräseinällä oleviin tauluihin. Värikkäiden taulujen aiheina ovat enkelit ja madonna.

Taulujen edessä on Jarin tekemä ovaalinmuotoinen pöytä, jonka ääreen sopii ruokailemaan koko Saaren perhe – 14 henkilöä.

Talon remontoiminen ja intohimoinen sisustaminen jatkuvat edelleen. Pihalle hankittiin jokin aikaa sitten palju, jossa Saaret viettävät pitkiä aikoja tumman tähtitaivaan alla.

Ensi kesänä pihalle istutetaan taas tuttuun tapaan satoja kukkia. Ennen joulua piha valaistaan tuhansin valoin.

Talon yläkerrasta löytyy lastenlasten rakastamia piilopaikkoja ja pieniä sokkeloita. Päivi Tuovinen

Mutta entä se alussa mainittu siili, jolla on Liisa Saaren mukaan iso rooli talon tarinassa.

– Kun ensimmäisen kerran tulin katsomaan taloa vauva sylissäni, huomasin edessäni pihapolulla siilin. Se katsoi taakseen minua kuin käskeäkseen, että tule nyt sieltä, minä johdatan teidät kotiin.

Ikkunasta näkyvät pihan tuhannet valot. Saaren pihavalot voittivat vuonna 2020 Vantaan Sanomien jouluvaloäänestyksen. Päivi Tuovinen

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut