Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunginjohtaja myöntää: Sisäilmatutkimusten tietojen piilottamisessa tehtiin virheitä

Kohu: Raporttien tietoja mustattiin ilman riittävää oikeudellista arviointia.

Verkossa löytyvistä Vantaan kaupungin julkisia rakennuksia koskevista sisäilmaraporteista on mustattu tietoja.

– Raporteista on sensuroitu oleellisia asioita tutkimuksissa tehdyistä havainnoista, toteaa Vantaan sisäilma-asioiden toimikunnan jäsen Sirpa Kauppinen (vihr.).

– Dokumenteista on mustattu kohtia, joissa kerrotaan esimerkiksi mikrobivaurioista eli juuri niistä löydöksistä, joista ihmiset voivat saada oireita, Kauppinen jatkaa.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kommentoi, ettei kaupungin tarkoituksena ole ollut salata tietoja.

– Tavoitteena on ollut poistaa vain ihmisten henkilötietoja tai terveystietoja, joita ei tietosuojalain mukaan saa julkaista yleisessä verkossa, Viljanen sanoo.

Kauppinen vastaa Viljasen kommenttiin todeten, ettei tietosuojalaki koske mikrobeja ja putkikanaaleja.

Raporteista on poistettu tietoja isolla kynällä.

Viljanen myöntääkin, että muiden kuin henkilö- ja terveystietojen poistamisessa on kyse virheestä.

– Raporttien julkaisemista verkossa ja tietojen poistamisesta on vastannut sisäilmatutkimuksen tehnyt taho. Annetuista ohjeista on osin tietosuojan osalta tehty valitettavasti liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, raporteista vastuulliset ovat ennen kaikkea hyviä sisäilmaosaajia.

Viljanen kuvaa tietojen poistamisen tapahtuneen liian mekaanisesti.

– Kyse on osaamisesta. Tietojen poistamisessa on ollut kyse siitä, että työn tehnyt konsultti ei ole tehnyt riittävää oikeudellista arviota. Henkilötietojen suojan ja julkisuuden välisen suhteen ratkaiseminen ei ole aina helppoa, Viljanen sanoo.

Kaikki luottamushenkilöt ovat Viljasen mukaan kuitenkin saaneet raportit kokonaisuudessaan. Hän muistuttaa myös, että kuka tahansa saa tietopyynnön tekemällä kaupungilta koko raportin.

Sisäilma-asioiden toimikunnan puheenjohtaja Sami Kanerva (kok.) kertoo Vantaan julkisista rakennuksista vastaavan Tilakeskuksen laatineen ohjeen siitä, mitä tietoja raporteista tulee poistaa.

– Raporteista on kuitenkin poistettu tietoja aika isolla kynällä, Kanerva muotoilee.

Kauppinen kritisoi tietojen mustaamisen lisäksi myös sitä, että sisäilma-asiain toimikunta sai Tilakeskuksen laatiman sensurointiohjeen pitkällä viiveellä.

– Saimme ohjeen kuukausi sen jälkeen, kun olimme sitä pyytäneet.

Viljanen toteaa, että tapahtuneesta on otettu kaupungilla opiksi. Kaupungin lakimies ja kaupungin tietosuojavastaava ovat käyneet tapahtunutta lävitse ja prosessia on päätetty muuttaa.

– Olemme pohtineet, että kaupungin tulisi ottaa raporttien julkaisuprosessi kokonaan omiin käsiinsä.

Tietojen poistaminen ennen raporttien julkaisua vaatii työtä, sillä raportit ovat Viljasen mukaan keskimäärin noin 200 sivua.

Mahdollista on, että jatkossa verkkoon päätyy sisäilmatutkimusraporteista vain tiivistelmiä.

– Sellainen käytäntö on jo monessa kunnassa, Viljanen sanoo.

Kauppinen pohtii, että muiden kuin lain mukaan salattavien tietojen poistaminen ei anna hyvää kuvaa kaupungin tiedotuspolitiikasta.

– Dokumentti, josta on mustattu tuloksia, ei herätä luottamusta kuntalaisten silmissä. Kaiken lisäksi rahaa kaadetaan hukkaan 600 euroa per dokumentti sensurointiin, jolle ei ole mitään laillisia perusteita, Kauppinen lausuu.

Kanerva toteaa, että tietojen peittäminen liian laajasti on erityisen harmillista siksi, että osalla luottamushenkilöistä on ollut jo ennen sensurointikohua epäilyksiä siitä, ettei rakennusten kuntotutkimuksista kerrota Vantaalla avoimesti.

Tekstiä muokattu 7.2. kello 11.30. Sirpa Kauppinen on sisäilma-asioiden toimikunnan jäsen, ei varapuheenjohtaja, kuten tekstissä aiemmin virheellisesti todettiin.