Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meteorologi: "Uniikki tilanne edessä" – perinteinen kevät ollaan saamassa takaisin

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen tuoreimman vuodenaikaisennusteen mukaan kylmää lopputalvea seuraa lämmin kevät. Maalis–toukokuun ennustetaan olevan suuressa osassa Suomea 0,5–1 astetta tavanomaista lämpimämpi, kerrotaan Forecan nettisivuilla.

Meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa Forecan blogissa keväästä muun muassa seuraavasti:

– Vuodenaikaisennusteen perusteella meillä on aivan uniikki tilanne edessä, sillä olisimme saamassa Suomeen viimeinkin kunnolliset, toisistaan selvästi erottuvat vuodenajat. Kylmää lopputalvea voi tänä vuonna seurata lämmin kevät – toivottavasti tämä toteutuu!

Mäntykannas muistuttaa siitä, että viime vuonna näin ei ollut, vaan osassa maata samantyyppinen sää jatkui käytännössä marraskuulta huhtikuulle.

– Vuodenaikojen vaihtumista tuskin edes huomasi eteläisessä Suomessa, hän kirjoittaa.

Ilmanpainejakauman perusteella voidaan varovaisesti päätellä, että Suomen kevätsää on nopeasti vaihtelevaa ja keskimäärin meillä vallitsevat länsivirtaukset. Tässä asetelmassa on mahdollista kokea useampaankin otteeseen föhn-tilanteita ja niihin liittyviä lämpöpiikkejä, kerrotaan Forecan nettisivuilla.

Keväästä näyttäisi pitkän sääennusteen mukaan muodostuvan tavanomaista lämpimämpi erityisesti Euroopan itä- ja pohjoispuoliskolla.

– Pitkän ajan sääennusteisiin liittyy kuitenkin epävarmuuksia varsinkin korkeilla leveysasteilla. On hankala sanoa, riittääkö lämpöä pitkin koko kevättä vai onko sitten vain jokin yksittäinen kuukausi niin lämmin, että se nostaa kevätkuukausien lämpötilan keskiarvoa ylöspäin, Mäntykannas kirjoittaa.

Pitkä sääennuste antaa myös ymmärtää, että Suomi kuuluu maalis–toukokuussa sadealueiden reitille, mutta poikkeama tavanomaista sateisempaan suuntaan ei olisi kovinkaan suuri. Tyypillisesti kevät on Suomessa vuoden vähäsateisinta aikaa.