Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan tutkintavankilassa poikkeuksellisen suuri määrä alaikäisiä – "Kynnys on kova, ihan pienistä asioista nuoria ei tutkintavankeuteen määrätä"

Helsingissä on viime kuukausina tapahtunut useita vakavia rikoksia, joiden tekijöinä on ollut alaikäinen. Teot ovat olleet niin vakavia, että osa epäillyistä on myös vangittuina.

Vantaan tutkintavankila on se paikka, jonne vakavista rikoksista epäillyt nuoret sijoitetaan odottamaan oikeudenkäynnin alkamista.

Tutkintavankilan nuoriso-osastolla on tällä hetkellä 11 alle 21-vuotiasta, alaikäisiä on seitsemän. Kaksi vuotta vankilaa johtaneen Tommi Saarisen mukaan määrä ei hänen johtajakautensa aikana ole ollut koskaan näin suuri.

– Yleensä puhutaan vain muutamista. Tämä on haasteellinen tilanne meillekin.

Saarinen viittaa käräjäoikeuden määräämiin yhteydenpitorajoituksiin, sillä alaikäiset on pidettävä erillään täysi-ikäisistä vangeista sekä siihen, että nuorille on oltava aikaa.

Vankilan ulkopuolella yhteydenpitorajoitukset esimerkiksi läheisiin määritellään tapauskohtaisesti.

Tutkintavankeudessa olevia alaikäisiä epäillään tavallisesti vakavista rikoksista, kuten törkeistä ryöstöistä, taposta tai murhasta.

– Tutkintavankeuteen määräämiseen on kova kynnys. Ihan pienistä asioista sitä ei nuorten kohdalla tehdä.

Saarinen arvelee, että alaikäisten suuri määrä vankilassa peilaa yleisesti yhteiskuntaa ja lasten tilaa.

– Ovatko tukiverkot kunnossa ja pystytäänkö antamaan sitä tukea, mitä nuori tarvitsee. Se on monien asioiden summa, joka näkyy nuorten pahoinvointina.

Tutkintavankilassa nuoret saattavat joutua olemaan viikoista jopa kuukausiin. Vankilaan joutuminen on nuorelle usein järkytys.

– Se voi aiheuttaa ahdistuneisuutta, masennusta ja itsetuhoisuutta. Tunneskaala on todella laaja. Reaktio on paljon kiinni henkilöstä. Meidän täytyy pystyä havainnoimaan asioita ja antamaan tarvittava tuki, Saarinen sanoo.

Vankila on yhteydessä lastensuojeluun tai vanhempiin. Nuorten osastolla on erityisohjaaja, psykologi, rikosseuraamustyöntekijä sekä laitoksen johtoa ja vankilaterveydenhuolto, joista monien kanssa nuori on päivittäisessä kanssakäymisessä.

– Vankilan tehtävä on valmistella ihmisiä siihen, että he pystyvät palaamaan yhteiskuntaan mahdollisimman hyvin. Kun saamme kontaktin, pystymme käymään asioita läpi, Saarinen sanoo.

Nuorilla on käytössään punttisali, kirjasto ja liikuntahalli. Lisäksi tutkintavankilassa järjestetään yhteistoimintaa, kuten ruoanlaittoa ja taideprojekteja. Vankilassa voi myös opiskella, mutta tutkintavangilla ei ole siihen osallistumisvelvollisuutta.

– Jos tutkintavanki ei halua tehdä mitään, ei tarvitse. Toki yritämme motivoida, jotta voisimme vähentää ahdistuneisuutta ja ajatuksia pois arjen harmaudesta, Saarinen jatkaa.

Lue myös: Kaksi miestä tappeli Vantaan vankilassa – Toisen mukaan syynä oli lähentely

Vankilaan voi nyt lähettää meiliä – "Haluan pitää yhteyttä siviiliin"