Kaupunki: Puolueet tekivät poimintoja vaaliteemalistoiltaan.
Kaavoitus. Ainakin siitä pitäisi puhua Vantaalla kuntavaalien alla. Sitä mieltä on Itä-Vantaalla vuosikymmeniä asunut Anja Mäkinen.
Mäkinen toivoo ehdokkaiden kertovan kantansa siihen, miten Vantaan pientaloalueet ja vehreys säilytetään jatkossa.
– Uskon, että liian tiiviistä rakentamisesta seuraa kaikenlaisia ongelmia, Mäkinen sanoo.
Hän haluaisi tietää myös, mitä ehdokkaat ajattelevat pysäköinnin helpottamisesta ja kotihoidon kuntalisästä.
– Lapsiperheillä pitää olla vaihtoehtoja.
Hakunilalainen Sara Hachen kantaa huolta varhaiskasvatuksen tilanteesta. Poikansa hoitokeskustelusta päiväkodista tuleva Hachen toivoo puhetta siitä, miten päiväkotien resursseista aiotaan pitää huolta. Hän kuvailee, miten pienellä henkilökuntamäärällä saatetaan varhaiskasvatuksessa joutua selviämään ryhmässä, jossa on useita erityistä tukea tarvitsevia lapsia.
Usein puhutaan vanhuksista, mutta lapset ovat tulevaisuus.
– Usein puhutaan vanhuksista, mutta lapset ovat meidän tulevaisuus, Hachen muistuttaa.

Leinelässä jututettu vantaalainen Jari ei halua kertoa koko nimeään todetessaan, että ehdokkaiden ja puolueiden tulisi antaa selkeitä vastauksia siihen, miten koronakriisistä aiotaan Vantaalla selvitä.
Mutta mitä asioita puolueet aikovat pitää esillä? Vantaan Sanomat pyysi puolueiden vantaalaisia edustajia nimeämään muutamia tärkeänä pitämieen teemoja.
Ainakin Anja Mäkisen toiveeseen vastataan. Pientaloalueet mainitaan useassa vastauksessa. Kokoomus haluaa, että Vantaa tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia asumiseen: urbaaneja keskustoja ja vehreitä pientaloalueita. Kristillisdemokraatit kampanjoivat sen puolesta, että Vantaata kehitetään asuinalueiden omaleimaisuutta kunnioittaen. Perussuomalaisten listalta puolestaan löytyy vaatimus siitä, ettei pientaloalueita saa pilkkoa palasiksi tai rakentaa tukkoon.
– Alueilla on säilytettävä riittävästi lähivirkistysalueita. Näin huolehditaan Vantaan veto- ja pitovoimasta, Perussuomalaisten vastauksessa linjataan.
Mäkinen mainitsee myös lähiluonnon. Maininta saa vastakaikua muun muassa vihreiltä ja demareilta. Vihreät haluavat huolehtia Vantaallakin lähiluonnosta ja torjua ilmastonmuutosta. Sosialidemokraatit linjaavat: Vantaa on hiilineutraali vuonna 2030 – pidetään huolta lähiluonnosta.
Jarin toivomia koronakriisikannanottoja löytyy monen puolueen teemalistalta.
Vasemmistoliiton vastauksessa kerrotaan puolueen haluavan torjua koronan varjolla tehtävät leikkaukset peruspalveluihin.
– Toistaiseksi Vantaa on valmistautunut koronan jälkeiseen aikaan vain sopeuttamalla talouttaan, leikkaamalla ja kiinteistöveroa korottamalla, vastauksessa todetaan.
Kokoomuksesta viestitään, että koronan jälkeen tarvitaan palautumisohjelma.
– Eristyksissä eläminen on syventänyt yksinäisyyttä ja mielenterveyden ongelmia.
Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat myös demareiden vaaliteemana: Lähiterveysasemat on säilytettävä ja lääkärille on päästävä kohtuullisessa ajassa.
Muun muassa vihreiden listalta löytyy vaatimus ennaltaehkäiseviin palveluiden panostamisesta sekä siitä, että palveluihin on päästävä helposti ja oikeaan aikaan.
Kevään keskusteluihin kurvaa varmasti myös ratikka ja muu liikenne.
Kristillisdemokraatit ovat sitä mieltä, ettei Vantaalla ole varaa raitiovaunuhankkeeseen tulevalla vaalikaudella. Keskusta mainitsee, että Vantaan ratikalle on löydettävä tuntuvasti uusia, nykybudjetin ulkopuolisia maksajia ennen rakennusvaiheeseen sitoutumista ja myös muut ympäristöystävälliset vaihtoehtoiset toteutustavat on vielä otettava tarkasteluun.
Kampanjoissa näkynee myös alueiden ja asumisen kehittäminen.
Demarit vaativat tasapainoista kasvua ratojen varsille. Vanhoja keskustoja on kehitettävä siten, että omistus- ja vuokra-asuntoja on tasaisesti eri kaupunginosissa.
Vihreät linjaavat, että Vantaan tulee kaavoittaa rohkeasti uutta omaleimaista kaupunkia, mutta myös vanhoja keskustoja pitää kunnostaa ja rakennetun keskustan ajallista kerroksellisuutta tulee arvostaa.
Perussuomalaiset lähtevät vaaleihin vaatien, että alueiden eriytymistä on Vantaan omien toimien lisäksi torjuttava yhteistyössä pääkaupunkiseudun ja valtion kanssa. Perussuomalaisten mielestä positiivisen erityiskohtelun ohjelma on ollut riittämätön.
Keskusta aikoo puhua sen puolesta, että rakentamisessa otettaisiin Vantaalla prioriteetiksi ihmisen elinkaaren erilaiset tarpeet, ei sijoittajien tarpeita.
Vasemmistoliiton yhtenä vaaliteemana on se, että kaupungin tulee lisätä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjontaa, ja jokaisella alueella on oltava toimivat liikenneyhteydet ja peruspalvelut.
Kokoomus aikoo pitää yllä keskustelua myös palveluiden rahoittamisesta.
– Vastustamme veronkorotuksia ja edellytämme yhteisten palveluiden tuotannolta tehokkuutta ja laatua, kuuluu yksi kokoomuksen vaaliteemapoiminnoista.
Verotuksen pitäminen nykytasolla mainitaan myös ruotsalaisen kansanpuolueen vaaliteemoissa.
Niin RKP kuin moni muu puolue muistaa vaaliohjelmassaan mainita myös työllisyyden.
– Vantaasta yrittäjäystävällinen ja innovatiivinen kunta, joka tarjoaa enemmän työpaikkoja, viestii RKP.