Jumbo sai pulloahmatin – Uuden laitteen uskotaan kasvattavan entisestään palautuspisteen miljoonien tölkkien ja muovipullojen virtaa

Jukka Koskinen kiittelee Tomra R1-pullonpalautuslaitetta etenkin siitä, että kädet pysyvät puhtaina. Hän pohtii vain sitä, miten luotettavasti laite mahtaa pullot ja tölkit laskea, mutta arvelee senkin puolen olevan pääosin kunnossa. Mari Mäkinen

Mari Mäkinen

Jukka Koskinen avaa pullonpalautuslaitteen luukun, hulauttaa sisään yhdellä kaadolla pussillisen tölkkejä ja laittaa luukun kiinni. Kone ruksuttaa pienen hetken ja tulostaa sitten kuitin.

– Itselläni on yleensä aika vähän palautettavaa kerrallaan, eikä se vie juurikaan aikaa. On kuitenkin mukavaa, että kädet pysyvät puhtaina. Niille, joilla pulloja on säkkikaupalla, tämä on varmasti nopeampi tapa perinteiseen laitteeseen verrattuna, Koskinen pohtii.

Laite on Jumbon Citymarketin ja Prisman uusi Tomra R1-pullonpalautuslaite. Se on ahminut sisäänsä palautuspulloja nyt muutaman päivän ajan. Citymarketin kauppias Sami Hertell ei peittele innostustaan.

– Kävimme tutustumassa kyseiseen malliin ja totesimme sen erittäin asiakasystävälliseksi. Asiakastyytyväisyys on meille tärkeää, tapahtui se sitten kaupan sisällä tai näissä oheistoiminnoissa, Hertell perustelee laitteen hankintaa.

Siksi hän on varma, että investointi kannattaa, vaikka vasta toissa vuonna pullonpalautuskoneita uudistettiin edellisen kerran.

– Tuplasimme samalla palautuspisteen neliömäärän. Samasta paikasta löytyy nyt keräyspisteet muun muassa pienelektroniikalle, hehkulampuille ja pattereille.

Uuden laitteen etuna Hertell näkee ennen kaikkea sen, että käsiä ei tarvitse enää liata tahmaisia pulloja kassin pohjalta kaivellessa. Nopeuskin on iso plussa.

– Tutkimusten mukaan palautus on asiakkaalle viisi kertaa nopeampi, kun ottaa koko prosessin huomioon, hän sanoo.

Laitteeseen voi kaataa kerrallaan noin 100 muovipulloa tai tölkkiä. Lasipulloista laite ei pidä, vaan sylkäisee ne ulos. Se saattaa hajottaa pullon, joten lasipullot kannattaa eritellä valmiiksi toiseen kassiin ennen automaatille tuloa.

– Olemme laittaneet viereen laitteen, johon voi palauttaa lasipullot sillä välin, kun mylly jauhaa tölkit.

Jumbon palautuspiste on palautusmäärältään Suomen suurin palautuspiste. Viime vuonna sen läpi kulki lähes 12 miljoonaa juomapakkausta.

– Uskon, että uuden laitteen ansiota määrä lähtee nousuun, Hertell pohtii.

Lue myös: "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"

Omavaltainen kierrätys rikkoo kaupan laitteita – Kodin jätteitä tungetaan pullonpalautuskoneeseen Kivistössä

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut