Vantaa ennen ja nyt | Hevonen oli tärkeä keskiajan vantaalaiselle – talvikeleille polle sai parempaa pitoa varten nastat alle

Hevosen kenkien huollossa oli enemmän työtä kuin auton renkaidenvaihdossa.

Nykyään olemme tottuneet vaihtamaan autoihin talveksi nastarenkaat. Samanlainen tilanne oli keskiajalla. Talveksi nimittäin hevosenkengät kiinnitettiin erityisillä jäänauloilla eli hokeilla.

Hokkinaulojen kannoissa oli nuppi, joka tarjosi pitoa jäisillä ja liukkailla teillä. Hevoset saatettiin kengittää jopa neljä kertaa vuodessa, joten työtä oli enemmän kuin autojen renkaidenvaihdossa.

Hevonen oli hyvin tärkeä keskiajan vantaalaisille talonpojille. Hevosen tärkeydestä kertovat useat hevosiin liittyvät esinelöydöt Vantaalla tehdyillä keskiajan ja uuden ajan kohteiden arkeologisilla kaivauksilla.

Hevonen auttoi työssä ja kuljetti omistajiaan paikasta toiseen. Kesäaikaan hevonen auttoi peltotöissä. Talveksi säästettiin raskaiden tavaroiden kuljetukset, kuten metsätöissä kaadettujen puunrunkojen siirtäminen kotitilalle.

Jäätyessään tiet olivat kestävämmät.

Renkailla varustetuilla vaunuilla ei vielä pystynyt kesäaikaan kunnolla kulkemaan maaseudun kapeilla teillä, jotka olivat usein pehmeitä ja upottavia.

Sen sijaan reellä liikkui kätevästi talvisaikaan lumen ja jään päällä.

Pitkään historialliselle ajalle asti oli ympäri Suomen erikseen käytössä kesä- ja talvitiet. Talvitiet kulkivat usein jäätyneiden vesistöjen yli. Joet, suot, järvet ja merenlahdet tarjosivat tasaisen hyvän alustan kulkemiselle.

Ja jottei kallisarvoinen hevonen liukastelisi jäätyneillä teillä, tarvitsi se erityiset varusteet jäällä liikkumiseen.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löydät täältä .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut