Ari, 56, on vankkumaton rockabilly-fani, jonka levykauppa Tikkurilassa on kuin aikamatka 1970–80-lukujen taitteeseen

Musiikki: Stardust Records on keskittynyt rock'n'rolliin, mutta sieltä voi löytää yllätyksiäkin.

Ari Valosen teddyboy-takki on vuodelta 1980. Sen on ommellut hänen ystävänsä äiti, joka teki takkeja muillekin. Johanna Erjonsalo
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Poskia koristavat pitkät, leveät pulisongit ja tukka on kammattu taakse, otsalle muodostuu hieman ”tötteröä”. Vaatteet ovat uudet, mutta tyyli 1950-luvulta. Hän on tikkurilalaisen Stardust Records -levykaupan omistaja, Ilolassa asuva Ari Valonen, 56.

Valosen pukeutumistyyli löytyi musiikin kautta ja se sekä musiikkimaku ovat pysyneet samana teini-iästä lähtien.

Stardust Records ostaa ja myy niin vanhoja kuin uusia vinyyli- ja cd-levyjä. Vaikka Stardust Recordsin erikoisalaa on rock’n’roll ja erityisesti rockabilly, laareista voi löytyä melkein mitä tahansa muutakin, kuten heavyä, jota myydään paljon.

– Itsekään en tiedä, mitä tuolla on, kauppias viittaa naurahtaen myymälän perälle.

Musiikki alkoi kiinnostaa Valosta jo pikkusällinä.

– Äidillä oli 70-luvulla baari ja siellä jukeboksi.

Mac Curtis Rebelin levyn hankin ulkomailta.

Ari Valonen

Valonen ja kolme vuotta vanhempi isoveli saivat jukeboxin levyjä ja kuuntelivat kaikenlaista musiikkia. Sitten vuonna 1977 tuli rockabilly, joka vei mukanaan.

Valonen alkoi hankkia muun muassa Crazy Cavanin levyjä sekä tyyliin sopivia vaatteita, kuten keilapaitoja ja pusakkamallisen takin. Takin selkään ommeltiin tai liimattiin isoin kirjaimin suosikkiartistin nimi.

Valosen oma takki roikkuu Stardust Recordsin seinällä ja sen selässä lukee Mac Curtis Rebel, joka ei vielä 1978 ollut tunnettu Suomessa.

– Curtisin levyn hankin ulkomailta, Valonen muistaa.

Tulevan kenkätyylinsä Valonen keksi, kun hän pääsi alaikäisenä Hullujussin keikalle järjestysmiehenä toimineen setänsä siivellä. Hullujussin jäsenet käyttivät teräväkärkisistä spittareita ja ne näyttivät hyvältä.

Tyyli ulottuu kenkiin asti. Johanna Erjonsalo

Mustat spittarit löytyvät myös Stardust Recordsista. Kerran käytetyt kengät ovat Valosen kaverin, joka toi ne myyntiin. Valonen ei pidä kenkäkauppaa, mutta aina voi myydä yksittäisiä kappaleita Rockabilly-veljille. Tai vaikka uusia ”teddykenkiä” eli vuodesta 1936 valmistettuja paksupohjaisia Playboy-mokkakenkiä.

Crazy Cavan on ollut yksi Stardust Recordsin kauppiaan Ari Valosen suosikeista nuoresta lähtien. Hän myös tunsi henkilökohtaisesti viime vuonna kuolleen Cavan Groganin. Johanna Erjonsalo

Valonen on pyörittänyt Tikkuraitin tuntumassa sijaitsevaa myymälää kymmenen vuotta. Sitä ennen hän myi levyjä kotoaan ja työskenteli päivisin rakennuksilla.

Stardust Recordsin melko vakiintunut asiakaskunta käy säännöllisesti katsomassa, mitä uutta kauppaan on tullut. Samalla voi sukeltaa 1970-luvun lopulle, rockabillyn kulta-aikaan, kun silmäilee myymälän rekvisiittaa keikkajulisteista vaatteisiin.

Valonen on laajentanut toimintaansa myös keikkajärjestämiseen. Se alkoi, kun hän piti 50-vuotissyntymäpäiväjuhlansa Tikkurilan ravintola Shamrockissa ja kysyi, voiko hankkia sinne bändin esiintymään. Siitä alkoivat kuukausittaiset Dixi Ted’s Club -illat, joihin Valonen hoitaa bändit.

Hänellä on henkilökohtaiset suhteet moneen ulkomaiseenkin bändiin, kuten yhteen lempiyhtyeistään, Crazy Cavan & The Rhythm Rockersiin ja sen laulusolistiin Cavan Groganiin.

Bändi esiintyi Vantaan Shamrockissa joulukuussa 2019 ja sen piti tulla uudelleen viime helmikuussa, mutta 70-vuotias Grogan kuoli ennen sitä.

– Siitä tuli sitten tribuutti-ilta. 

Valonen sanoo, että Dixi Ted’s Clubeja jatketaan, kunhan koronarajoitukset hellittävät.

Rockabilly

Radanvarsi rokkasi

Eri musiikkityyleistä kehittynyt rockabilly syntyi Yhdysvalloissa 1950-luvulla. Se nousi maailmalla suosioon 1970-luvulla. Suomessa rockabilly alkoi villitä fiftarinuoria 1977. Suosittuja olivat muun muassa Matchbox ja Crazy Cavan & The Rhythm Rockers. Kotimainen ykkösbändi oli keravalainen Teddy and The Tigers.

Vantaalainen levykauppias Ari Valonen innostui rockabillystä heti. Rockabillyhuuma oli kuuminta pääradan varren kaupungeissa.

Moni rockabillybändi on käyttänyt rekvisiittana USA:n etelävaltioiden lippua, johon liitetään sisällisodan (1861–65) vuoksi rasismi. Valonen sanoo, että musiikissa siihen ei kuulu valkoisen ylivallan ihannointi. ”Lippu liittyy siihen, että musiikki on lähtöisin etelän valtioista”.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut